· · Komentari: 0
U susret Međunarodnim vojnim igrama na tlu Srbije

Kobre pobednici prvih kvalifikacija (FOTO)

„Čuvar reda“ - takmičenje jedinica vojne policije Vojske Srbije, održano u okolini Kraljeva, predstavlja test obučenosti, veštine, koncentracije i fizičke pripremljenosti

1622728904_kobre.jpg
kobre - foto: VS

Tokom maja u garnizonu Kraljevo na vojnim kompleksima Žiča i Beranovac, održano je prvo kvalifikacionom takmičenje vojnopoliciskih jedinica  za izbor ekipe koja će predstavljati našu državu i Vojsku Srbije na istoimenom takmičenju u okviru Međunarodnih vojnih igara, koje će, prvi put, krajem avgusta i početkom septembra biti organizovano u Srbiji.

Pročitajte još: Kako je američki vojni šešir dostigao kultni status: Sprečava od toplotnog udara i opekotina (VIDEO)

 Nijedna prepreka nije bila preteška za ekipu “Kobri”, foto: VS

Potpukovnik Dejan Milikić, jedan od nosioca ove organizacije, razjasnio nam je detalje.

- Reč je o sveobuhvatnom testu obučenosti, veštine, koncentracije i fizičke pripremljenosti čija je poslednja faza najzahtevnija. 

Simulacija rešavanja situacije kada se pokvari vozilo, foto: VS

Simulacija rešavanja situacije kada se pokvari vozilo, foto: VS

Takmičenje se sprovodi u četiri faze, veoma je složeno ali i prilagođeno pripadnicima vojne policije u čiju fizičku i mentalnu spremnost ne bi smeli da sumnjamo. Svaki učesnik treba da pokaže svoj maksimum da bi prešao sve četiri  faze i stigao do cilja.

Situaciono gađanje, foto: VS

Učesnici takmičenja “Čuvar reda” (ekipe i pojedinci) u prvoj fazi moraju da prođu situaciono gađanje, a u drugoj - gađanje patrole vojne policije. Treću fazu predstavlja takozvana “staza vojnog policajca” duga 900 metara, koja se prelazi dvaput, uz rešavanje vojnopoliciskih zadataka i više taktičkih pretpostavki, tako da se osim izuzetnih fizičkih sposobnosti mora pokazati i zavidno znanje.

Prepreke na stazi dugoj 12 km, foto: VS


Najzahtevnija je četvrta faza, “Trka heroja” na stazi dugoj 12 kilometara sa ukupno 30 prepreka. Ona od ekipa traži izuzetnu fizičku pripremljenost, veštinu, timski rad i najvažnije - volju da se izdrži do kraja.

Pročitajte još: IKONA KOLEKCIONARA: Ovu vrstu pištolja koristile su najznačajnije istorijske ličnosti (FOTO)

Takmičari su morali da budu u dobroj fizičkoj kondiciji, a ekipe usaglašene u savladavanju zadataka, foto: VS

Od ukupno 12 ekipa iz svih jedinica vojne policije, najbolje se plasirala ekipa Odreda vojne policije s/n Kobre, drugo mesto je pripalo Trećem bataljonu vojne policije, a treće Vodu vojne policije Komande za obuku.

Vukota Đukić

Pratite na s na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.