Oglas
· · Komentari: 0
Predstavljamo

Na IPSC sceni Srbije pojavio se novi, mali, prkosni ČISTO ŽENSKI klub - „ZMAJ OGNJENI” (FOTO)

Za manje od pola godine članstvo kluba “Zmaj Ognjeni” broji tridesetak dama i pet počasnih članova

1629906249_Ognjeni.jpg
Ognjeni - foto: privatna arhiva
Oglas

Da praktično streljaštvo nije sport rezervisan samo za muškarce mogu da posvedoče “prve dame” IPSC Srbije, svaka u odabranoj diviziji: Snežana Momčilović, mlada nada Milica Vujičić, Jelena Savković, Nadia Subu, Ana Viši Bujak i Miona Badžević Anđelković. 

Pročitajte još: Novi dizajn lansera iritanta (FOTO)

Žene u IPSC su to novo i najlepše lice oružja - naglašava Miona Badžević, svestrana sportistkinja, koja je osnovala prvi ženski streljački klub na Balkanu, a možda i u svetu. - “Zmaj Ognjeni” je, samo naizgled, ponikao iz pomodarskog feminizma.

Miona Badžević Anđelković, foto: privatna arhiva

Ideja je nastala u januaru 2021, a dva meseca kasnije uspela sam da okupim sve zainteresovane žene nezavisno od njihovog društvenog i porodičnog statusa, godišta... Zapravo, sve one koje su voljne da se upuste u "zarazni" sport streljaštva, a i one koje žele da se samo druže sa posebnim ženama - otrkiva naša sagovornica.

Želela sam da osnujem ženski klub. Da se osećaju sigurno i inspirisano, da se oprobaju u nečemu što im je možda delovalo zastrašujuće opasno, čak i ekstremno. U klub su se prvo učlanile moje prijateljice, doktorke, arhitektice, pravnice, mame, bake, studentkinje, bivše i sadašnje sportistkinje, šampionke drugih sportova, a tu su i tri misice Srbije - ponosno ističe Miona.

U praktičnom streljaštvu razlika u polovima ne utiče na učinak u nadmetanjima, foto: privatna arhiva

Mislim da je posebnost streljaštva i ta, što je to jedan od retkih sportova gde razlika pola ne utiče na učinak u nadmetanjima. To pokazuju i rezultati u overallu. Samo je potrebno poraditi na zastupljenosti žena u ovom sportu. 

Miona je u praktičnom streljaštvu dve godine, registrovani je takmičar Saveza, a nastupa za šampionski klub “9.19”. U istom timu nalazi se i Snežana Momčilović, jedna od naših najboljih IPSC strelaca, državna šampionka poslednjih 12 godina. 

Članice novog kluba su žene različitog društvenog i porodičnog statusa, godišta... foto: privatna arhiva

Moja prva takmičarska sezona prošla je tako kako je prošla. Uspeh je postignut voljom i velikom borbom, međutim, najveći napredak osetila sam na početku druge sezone posle samo dva treninga uz državnog prvaka i svetski priznatog instruktora LJubišu Momčilovića. U klubu “9.19” dobila sam pored vrhunskih treninga i punu slobodu da vodim mali ženski klub.

Miona sa Sandrom Bošković prvakinjom Crne Gore, na strelištu “Češke Zbrojevke” u Danilovgradu, foto: privatna arhiva

Tada nisam ni slutila da će članstvo “Zmaja Ognjenog” za manje od pola godine brojati tridesetak dama i pet počasnih članova, kaže Miona. Ubrzo je usledilo osvajanje prvenstva Bosne i Hercegovine i Crne Gore u dresu “svog malog prkosnog ženskog kluba”. Po rečima Mione, na takmičenjima, gde god da je pucala, nailazila je na predusretljive ljude otvorenog srca. 

Svestrana sportistkinja Miona, foto: privatna arhiva

Moj najveći uspeh je što neprestano učim, napredujem i delim podijum sa boljima od sebe! U trećem kolu nacionalnog prvenstva, Snežana je bila očekivano prva, dok sam ja bila druga. Od kako sam osnovala klub, imala sam privilegiju da treniram sa momcima iz SAJ, radim dry-fire treninge uz Miloša Vojinovića i sa ostalim članovima kluba BS. Bila sam u sqadu sa “Hornetovcima”.  

Pročitajte još: Diskretni zaštitnik (FOTO)

Svuda smo se sjajno družili, što je suština sporta. To objašnjavam i devojkama u klubu, da smo tu da se podržavamo, pomažemo i inspirišemo jedna drugu, ženski i viteški. Na kraju, svim damama u IPSC želim bistro oko, miran dah i lagan prst na okidaču!  

Žestoko i uvek ka vrhu, foto: privatna arhiva

Sve zainteresovane dame mogu da kontaktiraju klub "Zmaj Ognjeni" putem društvenih mreža ili putem maila: zmaj.ognjeniŽgmail.com 

foto: privatna arhiva

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas