· · Komentari: 0
priroda

Istraživanja o ZELENOM ČAJU: Koliko šolji dnevno je dovoljno

Duži niz godina, pristalice zdravog načina života tvrde da je zeleni čaj taj koji ima mnoga korisna svojstva.

1607438388_Depositphotos_40984715_s-2019-1-.jpg
Foto: Deposit

Jedno od njih je da ubrzava metabolizam i, kao rezultat toga, pomaže u gubitku kilograma. Ali da li je zaista tako?

Razlika između zelenog i, na primer, crnog čaja nije samo u ukusu. Tokom proizvodnje crnog čaja, listovima je dozvoljeno da oksidišu, eliminišući mnoge zdravstvene koristi biljke. Listovi zelenog čaja nisu oksidisani, pa sadrže visok nivo mikronutrijenata koji sadrže antioksidante poznate kao polifenoli.

Pročitajte još: Imaju neverovatnu moć: Zašto treba da uvrstimo ROTKVICE u ishranu

Obavljena je ogromna količina istraživanja koja su posvećena svojstvima zelenog čaja, uključujući njegovu sposobnost da ubrza metabolizam. Oni pokazuju da zeleni čaj u stvari može imati blagi efekat sagorevanja masti. To je zbog visokog nivoa katehina, koji su snažni antioksidanti i promovišu gubitak težine pomoću termogeneze, telesnog procesa proizvodnje toplote. Takođe sadrži kofein za koji je dokazano da pospešuje oksidaciju lipida, što dovodi do sagorevanja masnih ćelija.

Pročitajte još: Četiri prirodne namirnice za lečenje AFTI

Prema istraživanjima, vredi piti 2-4 šolje zelenog čaja dnevno. Trebalo bi ga piti bez mleka i šećera, jer se ispostavilo da je bez kalorija i može biti dobra alternativa nezdravim pićima.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.