· · Komentari: 0
Preživljavanje

“NESESER” koji život znači (FOTO)

Vango Storm Shelter 400 nije šator, ali ukoliko vas nevreme zatekne na otvorenom, ovo prenosivo sklonište predstavlja dragocenu pomoć u najtežim momentima

1601586268_vango400.jpg
vango 400 - foto: “Vango”

Baz obzira na godišnje doba, pa čak i na klimatski “pojas” iznenadna oluja može biti smrtonosna, naročito na većoj nadmorskoj visini. 

Pročitajte još: Svetlost na dlanu (FOTO)

Vango 400 u rasklopljenom stanju, foto: “Vango”

Ali, čak i na morskoj obali tokom leta, mokri i izloženi vetru za kratko vreme osetićete posledice hipotermije. Kompanija “Vango” nudi Storm Shelter 400 koji ovaj problem može da eliminiše ili barem ublaži. Reč je o priručnom “skloništu”, od vodonepropusnog materijala dimenzija 110x120x130 cm u koje može da se na nekoliko sati smesti četvoro ljudi. 

Kompaktno upakovan, foto: “Vango”

Ovo sklonište nalik velikom “neseseru” uočljive boje, ima ventilacioni sistem i prozore, a sa unutrašnje strane je materijal koji reflektuje toplotu tela. Vango 400 testiran je na Aljasci i u Sibiru tokom snežne oluje. Pakuje se u cilindar prečnika 14 cm a dužine 25 cm. Masom od samo 500 grama ne opterećuje korisnika, a lako može da se smesti u ranac bilo koje veličine. 

Pročitajte još: Raste popularnost VREĆE ZA BIVAK

Šematski prikaz prenosivog skloništa, sa dimenzijama,  foto: “Vango”

Vango 400 nema potporni “kostur” pa ga vaše telo i delovi opreme oblikuju iznutra. Sa cenom od 60 dolara predstavlja relativno jeftino “osiguranje” za manju grupu planinara, lovaca, izletnika ili pojedinca. 

Dragan Šaponjić 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.