· · Komentari: 0
Karabini AZ 1900

NIJE PRAVILO da izmene na izvornoj konstrukciji Mauzera M98 ne donose poboljšanje

Kod novih modela Zoli karabina ugrađen je mehanizam za ručno napinjanje i relaksaciju udarnog mehanizma - trenutno najbolje rešenje sa aspekta bezbednosti i funkcionalnosti

AZ-1.jpg
AZ-1 Vlada MITROVIĆ

Još u srednjem veku, nadomak Breše članovi familije Zoli izrađivali su lumbarde i mehanizme za paljenje pušaka kremenjača, a kasnije perkusionih kapislara. Tradicija je nastavljena do danas, tako da Kompanija “Antonio Zoli” sada proizvodi izvrsne bok puške sa Peraci bos bravom, jedini driling van nemačkog govornog područja, ali i lovačke karabine repetirajućeg obrtno-čepnog sistema.

Autor sa karabinima AZ 1900

Prelazak na puš fiding

Kada se u rukama lovca nađu ne jedan, već dva italijanska lovačka karabina Antonio Zoli, onda je razumljiva želja da se utisci o ovim, na našim prostorima retkim puškama, podele sa ljubiteljima oružja. Reč je o karabinima konstrukcije AZ-1900, koja je zapravo modifikovano rešenje Mauzer 98. Prvi karabin u kalibru 9,3x62 mm nema ugrađen optički nišan, dok je drugi u kalibru .30-06 Springfild (7,62x63 mm) opremljen optikom Šmid & Bender 6x42.

Pročitajte još: Adrenalinski izazov - u lov na afričkog bivola puškom skromne kinetičke energije

Oba karabina imaju cev dužine 600 mm, ukupno su dugi 1.145 mm i teže 3,4, odnosno 3,5 kg. Kako je bravljenje putem dva čeona brega postavljeno pod uglom od 180 stepeni, to je otklon ručice zatvarača u vis pri repetiranju 90 stepeni.

Test slobodno plivajuće cevi
Papirnom novčanicom od 50 dinara testirali smo slobodno kretanje cevi u kundaku (plivanje). Italijanski proizvođač nije dozvolio iznenađenje. Kod obe puške novčanica prođe skoro do sanduka, što apsolutno potvrđuje status slobodno plivajuće cevi. Proverite svoje karabine na ovaj način, jer to, protokom godina, kako se drvo suši, drastično menja sliku pogodaka. Ako novčanica bilo gde zapne - skidajte kundak i širite kanal cevi!

Zoli je modifikovao zatvarač M98, izbacivši složeni bočni izvlakač, tako što je u čelo zatvarača ugradio oprugom potiskivani 5 mm široki zub izvlakača. Tako je sa sistema kontrolisanog uvođenja metka u cev (kontrol fiding) prešao na sve popularniji gurajući sistem (puš fiding).

Sve radi glatko

Zatvarač karabina Zoli sastoji se iz cilindričnog lepo poliranog tela prečnika 18 mm i fino poliranih bregova. Širina preko bregova je 24 mm, a dugi 12 mm, dok je ukupna dužina zatvarača 188 mm. Ručica je poseban deo, fino zavaren za telo i ima lep i za rukovanje udoban kruškast završetak. Kažiprst ruke koja hvata zatvarač ceo ulazi u prostor između kundaka i kraja ručice, što znatno olakšava i ubrzava repetiranje. U svom zadnjem položaju ovaj kratki zatvarač ne udara u naočare ukoliko ih strelac nosi. Hod u svim fazama rada zatvarača je fantastično gladak, kao i uvođenje i izbacivanje metaka.

Kočnica koja ima dva položaja smeštena je na uobičajenom mestu, iza korena ručice zatvarača. Konstruktori firme "Zoli" su ispred ručice zatvarača u istoj liniji s kočnicom, ugradili polužicu koja ako je palcem potisnete napred, omogućava manipulaciju zatvaračem u smislu dopune i prepunjavanja.

Čelo zatvarača sa dva braveća brega, izvlakačem i izbacivačem

Pritom je puška sugurno ukočena sa kočnicom u zadnjem položaju. Ovo je dobro i praktično rešenje koje smatram boljim od kočnice sa tri položaja. Malo hvalimo, ali i malo kudimo: da je proizvođač ostavio zadnji kraj igle samo 2-3 mm dužim, strelac-lovac bi imao i u potpunom mraku indikator nategnutosti udarnog mehanizma. Ovako se po danu to lako vidi, ali u mraku se opipavanjem teško određuje status udarnog mehanizma.

Različit smeštaj municije

Na obe analizirane Zoli puške, ugrađen je složeni mehanizam obarača sa francuskim šteherom i podešavanjem. Bez potiskivanja obarača unapred, potrebna sila okidanja je 2,3 daN, sa uključenom ubrzicom to je jedva 0,5 daN, što je po ZOOM dozvoljeno samo za lov sa visoke čeke. arabin .30-06 S bio je snabdeven linijskim jednoredim okvirom kapaciteta tri metka. Telo okvira i donosači su urađeni od čeličnog lima, a dno je od crnog polimera sa znakom Zoli. Drugi karabin kalibra 9,3x62 se municijom hrani iz klasičnog fiksnog Mauzer magacina. Kod obe puške donji deo sanduka koji prima okvir ili magacin za municiju, urađen je od crnog eloksiranog aluminijuma, što utiče na umerenu masu karabina.

Odlični mehanički nišani

Karabin s magacinom i sa izmenjivim okvirom (dole)

Pored četiri otvora sa navojem na gornjoj strani sanduka, koji služe za montažu optičkog nišana, karabini imaju ugrađene i odlične mehaničke nišane. Mušica je okruglog oblika može da se pomera po pravcu u svom lastinom repu. Mušica ima od perforiranaog čeličnog lima jak štitnik koji kao sklop mušice leži na prednjoj demontažnoj rampi. Na zadnjoj rampi koja je vijcima pričvršćena za cev se nalazi i preklopni zadnji nišan. On ima pločicu sa U zarezom i može da se pomera po visini. Ispod zareza je beli trougao namenjen brzom nišanjenju po sistemu stavljanja tačke na slovi i. Obe rampe koje nose mehaničke nišane mogu se lako demontirati sa cevi, ukoliko lovac želi da ima samo optički nišan.

Pročitajte još: Sačmarica ili lovački karabin? Koliko lovaca uviđa da su im potrebne samo dve puške

Ako novčanica prolazi, cev je slobodno plivajuća

Vrlo pažljivo obrađeni i nauljeni orahovi kundaci sa obrazinom su ugrađeni na oba Zoli karabina. Veza kundaka i ocevljenog mehanizma je preko dva vijka sa čaurama tzv. pilar beding. Naša dva karabina su potpuno različite finalne obrade. Zoli 9,3x62 je u standardnom bruniranom finišu. Drugi .30-06 S je luksuzniji sa sitnom umetničkom cvetnom gravurom na srebrnastom sanduku i telu spojnice. Duboka reljefna gravura sa lovnim motivima predstavlja pravo umetničko delo, ali se mnogi pitaju: pa ko nosi umetnička dela u lov? Ovde je sve lepo, ali nije kič, nije preterano - neumereno.

Obe ove puške su odlične lovne alatke. Nisu donje, nacionalne klase, ali nisu skupe, pa im korisnici ne robuju. Odlične su za lov i za strelište.

Foto: msc Vlada MITROVIĆ

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.