· · Komentari: 0
HIGIJENA

Proverite jeste li prali zube na pravilan način, a evo zašto PASTU možete odmah da bacite

U ustima živi 700 bakterija, virusa i gljivica i svaki naredni je višak. Dobra oralna higijena važna je ne samo za zdravlje usta i zuba, već i za sveukupno zdravo stanje organizma.

Depositphotos_316705014_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Specijalista parodontologije i oralne medicine dr Ana Pucar, iz Klinike za parodontologiju i oralnu medicinu Stomatološkog fakulteta u Beogradu, objašnjava da je usna duplja stanište ogromnog broja mikroorganizama, pre svega bakterija, ali i virusa, gljivica ili kvasnica. Smatra se da ih u kompleksnoj oralnoj flori ima više od 700 različitih vrsta, što nije konačan broj.

Pročitajte još: Neurolozi upozoravaju: Glava boli i od analgetika

- Ukoliko se higijena ne obavlja na redovan i valjan način, mikroorganizmi će postati toliko brojni da će u jednom momentu “slomiti” odbrambenu moć usne duplje i dovesti do nastanka karijesa i parodontopatije, najčešćih bolesti - upozorava dr Pucar.

Čuvajte ih da bi trajali Foto: Depozitfoto
Zubi treba da se peru dva puta dnevno!

Za ovakvo moguće loše stanje mi smo odgovorni. Kod kuće treba dvaput dnevno da peremo zube ili da eventualno u tome pomažemo deci.

- Oralna higijena podrazumeva mehaničko uklanjanje naslaga sa površine zuba i za to koristimo četkicu za zube, interdentalne četkice, interdentalne čačkalice, zubni konac i zubne tuševe kaže doktorka Pucar.

Četkica važnija od paste!
Paste za zube i vodice za ispiranje su takozvana pomoćna sredstva. To znači da zube možemo i bez njih da operemo, ali će pranje svakako biti efikasnije ako ih koristimo.
Higijena međuzubnih prostora je najvažnija!

 Higijena međuzubnih prostora je možda i važnija od uobičajenog pranja zuba. Zapravo, spoljašnje i unutrašnje površine se donekle čiste žvakanjem hrane, radom jezika, usana i obraza. Međutim, prostori između zuba su zaštićeni od ove vrste higijene, pa mikroorganizmi mogu nesmetano da se razvijaju.

Međuzubni prostor je važan Foto: Depozitfoto

Upravo najveći broj problema sa zubima kod odraslih i počinje baš iz međuzubnih prostora. Najčešće se javlja upala desni, odnosno gingivitisi, parodontopatije i bočni karijesi. Zato vodice za ispiranje nikako ne smeju da budu zamena za mehaničko čišćenje.

Grickalice su najsigurniji put da se ode kod zubara.

- Neophodno je staviti pod kontrolu unošenje šećera i drugih ugljenih hidrata, grickalica, a ovo se posebno odnosi na decu, jer ćete završiti na stomatološkoj stolici sa gomilom novootkrivenih kvarova zuba - ističe dr Pucar.

Pročitiajte još: Ako imate problem sa zubima, svakog jutra, 20 minuta mućkajte u ustima ulje i videćete neverovatnu promenu

Nekada se preporučivalo čišćenje jezika, ali su studije pokazale da posle dvadesetak minuta mikroorganizmi ponovo nasele njegovu površinu. Uz to, veliki broj osoba povredi sluznicu agresivnim čišćenjem. Priroda je, zapravo, sama uredila čišćenje jezika, žvakanjem čvrste hrane i trenjem jezika o površine zuba i nepca.

Nikada ne koristite troprocentni hidrogen, jer ožete dobiti "crni jezik"!

Za čišćenje se nikako ne sme koristiti troprocentni hidrogen, jer može da dovede do ozbiljnog remećenja ravnoteže oralne flore. Kao posledica javiće se obložen jezik sa uvećanim papilama koje izgledaju kao trava, a može da se preboji i u tamnu boju, stanje poznato kao crni jezik.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.