· · Komentari: 0
ZANIMANJA

Milanka, Milinka, Julijana i Kosa su HEROINE SRBIJE, o njima kruže legende, a o jednoj je ispevana i PESMA

Žene u poštarskim uniformama u Vojvodini mogu se videti češće nego u drugim krajevima Srbije, a o poštarkama iz Južne Bačke se pričaju legende.

postarke---sleva-nadesno-Tisanovic-Mago-Martinovska-Perovic-Foto-Posta-M.-Kodzo.jpg
Foto: M. Kodžo

Uvek je nasmejana, pouzdana i tačna. Julijana Mago je heroj u Miloševu i, kada je vide svima ulepša dan. Julijana je čuvena po podvizima, jer ona zimi obuje čizme, stavi rukavice i sedne na svoj traktor, pa krči snegom zavejane puteve u Mileševu da bi stigla do usamljenih salaša. Ona to radi da bi im na vreme da dostavila pošiljke.

Pročitajte još: Natalija je RUSKINJA koja se sa petoricom sinova preselila u Srbiju! Deci na rane stavlja čili, a za to postoji DOBAR RAZLOG! (Foto)

Julijana je precizna Foto: M. Kodžo

Julijana je već 14 godina upravnica pošte 21227 Mileševo, a ujedno je i šalterska radnica i poštarka. Svi kažu da je uredna i precizna i da na nju mogu da računaju već dve decenije.  Zimi na traktoru, a od proleća na mopedu u malom mestu i na okolnim salašima raznosi poštu. Poznata je po tome što nikada ne kasni.

Kada čuju zvuk mopeda, po Julijani navijaju sat.

- Ima dobrih strana u tome što sam sama u pošti, jer znam da sve zavisi isključivo od mene – kaže Julijana.

U Vojvodini nije retko videti poštarku. Samo je u Pošti Novi Sad osam je žena angažovanih na poslovima dostave, a od 15 pošta na ovom području sa posebnim režimom, koji se može okarakterisati kao „tri u jedan”, šest koleginica istovremeno obavlja poslove upravnice pošte, šalterskih radnica i poslova na dostavi. 

Pročitajte još: Pušenje, slana hrana i stres - tri su najveća neprijatelja žena: Možete ih se rešiti uz pomoć bilja

Noseći tešku torbu ove dame jezde rejonima na biciklima i mopedima i srdačno mašu meštanima. Svi ih vole, svi im otpozdravljaju i svi im se raduju.  Poštarke iz južne Bačke, vazda predusretljive − Milanka Tišanović iz Čerevića, Milinka Perović iz Kisača, Kosa Martinovska iz Bukovca i Julijana Mago iz Mileševa, nađu se starijima tako što im kupe lek, plate račune, ili ih samo saslušaju, pa o njima sugrađani i korisnici imaju samo reči hvale. 

Milanka je inspiracija za pesme Foto: M. Kodžo
Milanku crtaju deca u vrtiću i o njoj pušu pesme, jer je spasila živote.

I Milanka Tišanović, poštarka iz Čerevića, snalažljiva je i iskusna. Ona na mopedu, na brdovitom terenu Čerevića, Brazilije i vikend naselja na obroncima Fruške gore, dnevno prelazi oko 20 kilometara i raznosi poštu u 1.000 domaćinstava. Milanku ni led ne može da zaustavi, a jedna zimska vožnja nizbrdicom završila se skokom ugomilu snega.

Milanku od milošte svi zovu Seka. Od 35 godina staža 15 godina radi u čerevićkoj pošti. Energična je i vredna u pošti, ali i u kući, u bašti i na njivi. Svojevremeno je služila je i vojni rok, a danas je majka troje dece i baka. Aktivna je i u civilnim udruženjima i organizacijama, a svi prepričavaju slučaj kada je jednoj baki, koju je zatekla u nesvesti posle šloga, spasila život.

Pročitajte još: Ko je Valentina Tereškova, živa legenda Rusije? Prva žena koja je letela u svemir, a lik njene ćerke krasio je omot svima poznate ČOKOLADE

Milanka je svojevremeno služila i vojni rok, a ovenčana je i priznanjem za najboljeg poštara.

Popularnu poštarku deca crtaju u lokalnom vrtiću, jer već od malih nogu znaju ko je poštarka Seka, a o njoj je napisana i pesma. Priznanje za najboljeg poštara dobila je još 2007. godine. 

Bačke poštarke Foto: M. Kodžo

Milinka Perović iz Kisača posao obavlja na dva jezika, srpskom i slovačkom. Iako često pokriva dva rejona na biciklu nikad ne kasni sa dostavom. Poštarsku uniformu nosi već 38 godina i dobitnica je priznanja za najboljeg poštara prošle godine.

Kad padne sneg Kosa pešice krene po Fruškoj gori.

Poznata je po pouzdanosti i dostupnosti korisnicima, a pošto stanuje pored pošte, njene radne obaveze nikada ne završavaju. Aktivistkinja je civilnog društva u borbi za rodnu ravnopravnost, zbog čega je dodatno cenjena. 

Pročitaje još: U ovom gradiću čim padne kiša svi BEŽE iz polja, jer tamo kamenje RASTE!

U Bukovcu svi znaju Kosu Martinovski, jer dnevno na mopedu pređe 22 kilometara da bi posetila oko 1.100 domaćinstava na obroncima Fruške gore. Zimi se po snegu i poledici probija pešice. I ona je nosilac priznanja za najboljeg poštara, a uzor je mnogim mlađim kolegama. Kolege kažu da je blage naravi, izdržljivija i upornija od mnogih  mlađih muškaraca, ali i da je snalažljivoa na teškom terenu. 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.