Oglas
· · Komentari: 0
roditeljstvo

Nesvesno uništavate samopouzdanje deteta: Ovih 5 rečenica odmah prestanite da izgovarate!

Deca će ove rečenice zapamtiti.

1609938403_Depositphotos_367950240_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Rečima se treba koristiti promišljeno i s ljubavlju, posebno kada komunicirate sa decom. Iako vam se čini da su bezazlene, neke rečenice mogu da ostave duboke posledice i naruše samopuzdanje deteta. Ovo im nikako ne govorite:

1. Ako ne prestaneš s tim, ostaviću te ovde!

Zastrašivanje napuštanjem kako biste postigli ono što želite nije sredstvo koje opravdava cilj. Brižni roditelji to neće koristiti. Dete bi moralo usvakom trenutku da se oseća zaštićeno pored roditelja.

Pročitajte još: Progovore kasnije, ali se do tada slatko ISPRIČAJU

2. Zašto nisi kao tvoj brat/sestra?

Niko ne voli da ga upoređuju sa drugima u negativnom kontekstu. Ovo pitanje je odličan put za stvaranje kompleksa kod deteta i narušavanje samopuzdanja.

Deci treba upućiati dobro promišljene rečenice.

3. Kako ja kažem. Eto zašto!

Deca zaslužuju i objašnjenje.

4. Pusti, ja ću!

Deca moraju sa nauče da se oslanjaju na svoje snage i sposobnosti, tako će steći samopouzdanje.

Pročitajte još: Nosi ga, voli ga, ne pušta ga... Da li je normalno da dete svuda vuče omiljenu IGRAČKU?

5. Nisi dobar

Ako otvoreno govorite ili sugerišete detetu da nije dovoljno dobro, ono će se tako i ponašati. Ako ga već morate ukoriti, recite mu da je ono što je učinio loše.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas