Oglas
· · Komentari: 0

Pet loših ponašanja koja deca uče od roditelja: Obratite pažnju na vreme

Roditelji su prvi uzori deci

1706002407_shutterstock_1660545964.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Bilo koje loše ponašanje kod vašeg deteta koje često uočavate, imajte na umu da je velika šansa da ga je najverovatnije naučilo od vas. Evo najčešćih loših ponašanja koja deca nauče od roditelja, kako ih je opisao Dejvid Vulf.

Prekidanje drugih u govoru

Ako roditelji često "prekidaju" tuđi govor, njihova deca će sigurno raditi isto. Uvek dozvolite svom detetu da vam ispriča sve što želi, do kraja. Nemojte dozvoliti da budete važniji od deteta i pružite mu prostor da se izrazi. Naučite svoje dete o važnosti slušanja i čekanja svog reda da govori. To će ga učiniti kultivisanim i poboljšati njegovu komunikaciju.

Nedostatak poštovanja prema odraslima

Doći će vreme kada će neko drugi paziti na vaše dete. Vaši rođaci, dede, bake, prijatelji ili komšije... Ako ne pokušavate da odgajiti dete koje će uvek da vas poštuje, neće poštovati ni druge. Na taj način automatski stvarate lošu sliku o sebi i svom detetu.

Šta ako je dete agresivno kod kuće, ali mirno u javnosti?

Deca se uče deljenju od malih nogu. Ako ne naučite dete da neke stvari ne sme poneti van kuće, neće praviti razliku između privatnosti i javnosti. Ne želite da se "prljav veš" ili intimnost doma dele u vrtiću ili kada imate goste. Zato naučite dete šta ostaje unutar vaših zidova.

Nauče rečnik dobrih manira kasno

Nikad nije prerano da decu naučite bontonu, kako da budu ljubazna i pristojna. Zaista trebaju da znaju osnovne reči dobrih manira poput: izvini, hvala, molim i tako dalje. Deca uče od malih nogu, i ako ih od malena učite pristojnosti i ljubaznosti, drugi će biti oduševljeni njima.

Previše su zavisna

Roditelji koji su previše zaštitnički nastrojeni i poput hobotnice obavijaju decu, prvo ih čine previše zavisnim od samih roditelja, a s vremenom i od drugih ljudi. Deca koja su naviknuta da neko uvek rešava njihove probleme, neprestano im pravi put i donosi odluke umesto njih, lošije se snalaze u životu. U ovom obrascu nastavljaju da traže ljude koji će moći da ih vode kroz život i tendencija im je da postanu zavisna od njih.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas