Oglas
· · Komentari: 0
neverovatna sudbina

Život prave ANANDI je poput serije: Roditelji su je prisilno udali kada je imala devet godina, a evo ko ju je izvukao iz blata! (FOTO)

Anandi Joši, koja je bila prva žena lekar u Indiji, bila je prva Indijka koja je završila studije zapadne medicine u Sjedinjenim Državama.

1624731256_Untitled.png
Foto: Printskrin/ Instagram/insta.marathi
Oglas

Priča Anandi Gopal Joši ima bogato nasleđe i nadahnula je mnoge žene da se bave medicinom u Indiji i Sjedinjenim Državama. 

Prisilna udaja

Anandi je rođena sa imenom 'Jamuna', ali joj je kasnije suprug Gopal Joši dao ime Anandi (značenje: ona koja donosi radost).

Roditelji su je prisilno udali za više od dvadeset godina starijeg čoveka.

Rođena je u porodici zemljoposednika, koja je osiromašila i loše materijalno stanje porodice je dovelo do toga da Anandi prisilno udaju kada je imala samo devet godina. Gopal je bio dvadeset godina stariji od Anandi.

Pročitajte još: Madam HELENA BLAVACKI: Neobična žena, tajanstvenih sposobnosti, od koje je učio i Ajnštajn! (FOTO)

Suprug kao podrška

Gopal, koji je bio napredni mislilac i podržavao obrazovanje žena, upisao ju je u misionarsku školu, a kasnije se sa njom preselio u Kalkutu, gde je naučila kako da govori sanskrt i engleski.

1800-ih bilo je vrlo neobično da se muževi fokusiraju na obrazovanje svojih žena. Gopal je bio opsednut idejom o Anandijinom obrazovanju i želeo je da ona nauči medicinu i stvori svoj vlastiti identitet u svetu.

U 14-oj godini, Anandi je rodila sina koji, zbog loše medicinske nege u to vreme, nije preživeo. Ovo ju je podstaklo da se posveti medicini.

Jednog dana, Gopal je ušao u kuhinju i pobesneo kada je video Anandi kako kuva umesto da uči. Zbog toga se još više usredsredila na svoje obrazovanje.

Diplomirala medicinu 1886. godine u SAD.

Studije medicine u Americi

Gopal je doneo odluku da Anandi pošalje u Ameriku da studira medicinu uz pomoć misionarke iz Filadelfije po imenu gospođa Karpenter.

Pre nego što je otišla u Sjedinjene Države, Anandi se 1883. godine obratila javnosti, gde je izrazila  nezadovoljstvo zbog nedostatka žena lekara u Indiji.

Na skupu je rekla: „Javljam se kao jedna od njih“.

Takođe je izrazila svoje stavove po pitanju nedostatka doktora u hitnim slučajevima porođaja, kada babice jednostavno nisu dovoljne i kako instruktori koji podučavaju žene imaju konzervativne stavove.

Nakon motivacionog govora na javnom skupu, izrazila je svoje stavove o studiranju medicine u Americi. Takođe je naglasila potrebu za ženskim lekarima u Indiji i izjavila da žene mogu biti bolji lekari u situacijama kada su pacijentkinje žene.

 

Prerana smrt

Međutim, zdravlje Anandije počelo da propada, ali Gopal ju je nagovarao da ode u Ameriku kako bi mogla da bude primer ostalim ženama u zemlji.

Anandi je upisana na Ženski medicinski koledž u Pensilvaniji i završila je dvogodišnji kurs medicine sa 19 godina. Diplomirala je 1886. godine i odbranila doktorsku disertaciju na temu akušerstva.ž

Anandi je bila prva Indijka koja je kročila na tlo Amerike.

U svojoj tezi obradila je informacije iz ajurvedskih tekstova i američkih udžbenika. Na maturi kraljica Viktorija joj je poslala poruku izražavajući svoje oduševljenje.

Anandi je preminula od tuberkoloze u 21. godini, 26. februara 1887. Čak i nakon njene smrti, nekoliko pisaca i istraživača nastavilo je da piše o njoj kako bi podiglo svest o važnosti obrazovanja žena u Indiji.

Pročitajte još: Hiljade devojaka ljubi njegov grob, a neke su otišle toliko daleko da glume seksualne odnose sa statuom! (FOTO/VIDEO)

Cela Indija je oplakivala njenu smrt, a nakon kremacije, pepeo je poslat njenoj dobrotvorki - gospođi Karpenter, koja ga je položila u porodičnu grobnicu.

Anandi Gopal Joši je inspiracija milionima Indijki koje su pronašle motivaciju da zakorače u polje medicine. Stvorila je istoriju postižući tako velike korake u svom životu, na polju koje je zahtevalo preciznost i opsežno obrazovanje.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas