Oglas
· · Komentari: 0
misterija

SECIRAO TELA UMRLIH: Kako je Mikelanđelo, najveći umetnik svih vremena znao toliko o anatomiji čoveka?

Uprkos tome što je radio u mnogim oblastima, Mikelanđelo je uspeo da uhvati toliko detalja svojim prikazom struktura ljudskog tela kao što je prikazano na čuvenoj Davidovoj skulpturi.

1647430925_sistine-g9c7938b23_640.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Mikelanđelo se smatrao najvećim živim umetnikom tokom svog života, a od tada se smatra jednim od najvećih umetnika svih vremena. Brojna njegova dela u slikarstvu, skulpturi i arhitekturi svrstavaju se među najpoznatije svih vremena. Iako su freske na plafonu Sikstinske kapele verovatno najpoznatije od njegovih dela, umetnik je o sebi mislio pre svega kao o vajaru.  Mikelanđelo se ceo život bavio mermernom skulpturom, a drugim umetnostima samo u određenim periodima. 

Pročitajte još: MISTERIJE BEOGRADA: Činjenice o našem glavnom gradu koje sigurno niste znali!

Kako i zašto je Mikelanđelo naučio anatomiju?

Bolnica samostana Santa Maria del Santo Spirito pružila je Mikelanđelu anatomske slike tela preminulih. Tokom svoje 18. godine života počeo je da izvodi seciranje ljudi, a mnoge od ovih procedura su se odvijale u manastiru Santo Spirito u Firenci, gde su leševi često dolazili iz obližnjih bolnica.

Da li je Mikelanđelo ukrao mrtva tela?

Pošto su bili upoznati sa prošlim situacijama pljačke grobnica, dali su sve od sebe da dođu do tela. Poput otimača tela Burka i Hara, priča se da je Mikelanđelo razmišljao o upotrebi umetnosti za kupovinu leševa.

Kako je Mikelanđelo naučio o anatomiji?

Italijanska umetnost oponaša pokrete, strasti, interesovanja i hobije odanog lekara-filozofa kada je Mikelanđelo (1475–1564) bio član dvora Lorenca de Medičija u svojim ranim tinejdžerskim godinama. Tokom celog Mikelanđelovog života, on uči i crpi i od živih ljudi. U svojoj ulozi na dvoru Lorenca de Medičija, dao je glas humanizmu u istoriji Firence. Anatomske studije pacijenata su sprovedene na telima koja je Mikelanđelo nabavio iz bolnice samostana Santa Maria del Santo Spirito.

Zašto je Mikelanđelo proučavao ljudsku anatomiju?

Mikelanđelova umetnost odaje počast prirodi na isti način kao i brojni legendarni majstori njegovog vremena. Na nivou oblika ljudskog tela koji je zahtevao razumevanje oblika tela, pa je umetnik posmatrao žive modele i secirane leševe, kao i mišiće, tetive i krvne sudove. Mnogi umetnici i naučnici su radili seciranje radi boljeg razumevanja tela uprkos tome što je Katolička crkva to zabranila. U doba renesanse, mnogi umetnici su želeli da saznaju više o svojim telima kako bi razvili veštinu da ih slikaju i vajaju na različite načine.

Ko je bio prvi umetnik koji je secirao tela?

Najpoznatiji renesansni umetnik Leonardo da Vinči (1417-1509) iz Francuske, izvodio je mnoge autopsijske zahvate na ljudskim leševima koji predstavljaju osnovu za njegov poznati rad o anatomiji koji se može videti u današnjim muzejima umetnosti.

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas