Oglas
· · Komentari: 0
ČAROBNICE

Olga je razgovarala sa duhom MRTVE MAJKE, a muž ju je voleo do kraja života - Razlog se i danas PREPRIČAVA

Kneginja je znala tajnu melema skitskih veštica, lek za postporođajnu groznicu, ali i da razgovara sa mrtvima. Kada je njen unuk primio hrišćanstvo - odbacila je magiju i svim srcem se okrenula pravoslavlju.

Oglas

Još od paganskih vremena Ruskinje su verovale u čarobno dejstvo bilja i koristile trave u tajnim ritualima. U pre-hrišćanskoj eri ulogu glavne vračare je obično igrala žena kneza. Jedna od najpoznatijih kneginja-čarobnica je bila Olga Kijevska, supruga Igora Rjurikoviča, vladarka Kijevske Rusije od 945. do 963. godine.Olga je baka Vladimira Velikog, koji primio hrišćanstvo.

Pročitajte još: Ovaj napitak ruskih careva MORA da prođe kroz planine, pustinje i stepu, a PROČITAJTE i zašto

Olgina baka, iskusna vračara, često je pričala unuci o magičnim i lekovitim svojstvima biljaka. Devojka je volela da traži trave po pskovskoj šumi i da plovi čamcem po obližnjoj reci. Tokom jednog izlazka u prirodu ona je slučajno srela svog budućeg muža.

Olga je brala lekovito bilje Foto: Piksabu
Olga je kneza Igora prvi put videla u šumi.

Knez Igor je taj dan bio u lovu i kada je stigao do reke primetio je nekog mladića u čamcu. Knez je zamolio dečka da ga preveze na drugu obalu. Čamac se približio, i Igor je tek tada shvatio da njim ne upravlja momak nego mlada devojka. Knez je bio zadivljen njenom lepotom i počeo je da joj se otvoreno nabacuje. Ali devojka je odbila njegovu nepristojnu ponudu rekavši: "Zar vas nije sramota, kneže?"
Igor je ostavio nju na miru, ali nije zaboravio. I kada je došlo vreme da se oženi, knez nije hteo da se venča ni sa jednom od najpoznatijih lepotica u zemlji nego je otišao u Pskov po Olgu - devojku iz čamca.

Igor je bio zaljubljen u Olgu do smrti i svi misle da ga je začarala uz pomoć svoje babe vračare.

Da li je Olga očarala kneza prirodnom šarmantnošću ili magijom bilja - još uvek je tajna. Mlada vračara je znala mnogo recepata za lepotu i privlačenje muškaraca - na primer, melem skitskih žena. Veštice nomadskih plemena su pravile kašastu masu od praha kore čempresa i pokrivale se njom od glave do peta. Verovalo se da oblog od čempresa vraća mladost i lepotu.

Kneginja Olga je bila prava lepotica Foto: Youtube/ screeenshot Star Media

Igor je voleo ženu više od života i bio je očajan kada se Olga našla na ivici smrti tokom porođaja sina Svjatoslava. Na sreću, kneginju su spasile trave: telo Olge su premazali medom, nalepili na njega sloj listova breze i umotali kneginju u tkaninu. Na takav način porođajna groznica je bila pobeđena.

Umela je da pravi isceljujuću nošnju od bilja, a znala je i da razgovara sa duhom mrtve majke!

Zahvaljujući svojoj baki Olga je znala kako napraviti isceljujuću nošnju od bilja i kako spremiti lekoviti medeni napitak sa travama. Ponekad vračare su dodavale u takav čaj neke magične biljke koje su izazivale duhove. Prema legendi i sama Olga je jednom tako pričala sa duhom svoje mrtve majke.

Pročitajte još: Verovalo se da Staljin nikada nije pio lekove, celog života tražio je jednu BILJKU koju danas mnogi koriste

Posle smrti Igora Olga je ostavila magiju i obratila se bogu. Ona je bila prva ruska vladarka koja je primila hrišćanstvo - bez obzira na to što je nisu podržali niti podanici niti rođeni sin. Samo 20 godine nakon Olgine smrti njen unuk Vladimir Veliki prešao je u hrišćanstvo i krstio je Rusku zemlju.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas