Oglas
· · Komentari: 0
NEOBIČNO

Samurajka je slikala IKONE, poklanjali su ih CARU, a sada su na neverovatnom mestu. Evo priče!

Pobegla je od kuće, primila pravoslavlje od Svetog Nikolaja Japanskog i otišla u Petrograd.

1608024790_Japanska-samurajka.jpg
Foto: Piksabej/ Foto: Youtube/ screenshot FM NAHA
Oglas

Rin Jamašita je rođena 16. juna 1857. godine, u staroj samurajskoj porodici iz Kasame. U porodici se strogo poštovala vekovna, stroga japanska tradicija. Devojčica je, međutim, u sebi nosila slikarski talenat koji je, očigledno, bio jači od dicipline okruženja u kome je odrastala.

Sa 15. godina napustila je, zbog slikarstva, kuću i pešice i bez novca stigla do prestonice. Majka joj je, na kraju, pomogla da se upiše u tradicionalnu školu japanske umetničke gravure, gde joj je nastavnik bio čuveni Kunitika Toehara, jedan od poslednjih učitelja japanskog stila. Brzo, međutim, počinje da se interesuje za evropsku umetnost i primljena je na umetničku školu na Tehnološkom fakultetu, gde joj je predavač bio Antonio Fontanezi.

Foto: Youtube/ screenshot FM NAHA 780Mhz

Pročitajte još: Rade Popović, načelnik Beogradske kriminalističke policije, dobio je ZADATAK: Ko je ubio multimilionerku Dragu Mitrićević?

U umetničkoj školi, Rin je upoznala Masako Jamamuru, devojku koja je bila pravoslavne vere i koja je uspela da kroz duge razgovore i Rin zainteresuje za pravoslavlje. Masako je ubrzo upoznala Rin i sa svojim duhovnim ocem Nikolajem Japanskim, koga će RPC kasnije kanonizovati.

Primila je pravoslavlje i otišla u Petrograd.

Otac Nikolaj je uspeo da Rin nađe posao u ikonopisačkoj radionici ženskog manastira u Petrogradu.

Uzela je ime Irina
Nikolaj Japanski je 1878. godine krstio i Rin koja je - zbog sličnosti sa svojim japanskim imenom - dobila kršteno ime Irina.

- U početku je želela da bude akademski slikar, a ne ikonopisac. Pravila je i prekide u radu, neko vreme nije se bavila ikonopisom, već je radila ilustracije za reklame i knjige. Ipak, ponovo se vratila ikonopisu i 30 godina se bavila njime - ispričao je prof. dr Mićitaka Suzuki, koji je u Beogradu održao predavanje o ovoj izuzetnoj ženi.

Pročitajte još: Italijani predvideli koronu još 1962. godine?! Otkriveno šta stoji iza ilustracije napravljene pre 50 GODINA (FOTO)

Posle 1917. godine, kada je imala 60 godina, Rin Jamašita je prestala da živopiše crkve. Vratila se u rodni grad u kojem je ostala do smrti. I više nikad ništa nije naslikala.

Kršten na Hilandaru
I sam Suzuki je, posle dvadeset godina izučavanja ikonopisa, odlučio da i sam primi pravoslavlje. Suzuki je i jedini istoričar umetnosti koji na Univerzitetu u Okajami predaje srpski jezik i prvi Japanac kršten u Hilandaru, na Svetoj Gori.
Japanska pravoslavna crkva ima autonomiju.

Japanci su pravoslavlje primili posredstvom Ruske pravoslavne crkve, koja je Pravoslavnoj crkvi Japana i dala autonomiju. Danas su svi njihovi episkopi i sveštenici Japanci. Postoji oko 30.000 pravolsavaca, tri eparhije i 150 parohija. Svi pravoslavni sveštenici su japanskog porekla.

Bogosluženje se vrši na japanskom. Služba počinje u sekund kada je zakazana, a posle nje dozvoljava se zadržavanje u crkvi još tačno deset minuta.

Pročitajte još: Pismo MASONA koje se PREPRIČAVA: Isprovociraćemo socijalnu KATAKLIZMU i otvoriti vrata LUCIFERU

Danilo, arhiepiskop tokija Foto: Youtube/ screenshot
Smolenskie Svяtыe

Dok je boravila van Japana, Rin je pisala dnevnik. Našla se u hladnoj ruskoj zimi, bez znanja ruskog jezika i bez bilo kog bliskog pored sebe.

Počela je da uči ikonopis provodeći gotovo sve vreme u Ermitažu. Radost i podršku pružaju joj pisma koja razmenjuje sa vladikom Nikolajem Japanskim, a mnogo vremena provodi i u molitvi:

Sveti Nikolaj Japanski je doneo pravoslavlje u Japan.

Sveti Nikolaj Japanski je doneo pravoslavlje u Japan. Kao jeromonah stigao je u tu zemlju 1861. godine, kada je u Japanu još uvek na snazi bio zakon koji je zabranjivao propovedanje hrišćanstva. Pošto nije znao japanski, nije izlazio iz ruskog konzulata, a propovedi je držao samo malobrojnim podanicima Ruske imperije.

Nikolaj je kanonizovan, a Irina se vratila...
Ikona u Ermitažu
Rin je naslikala je skoro 300 pravoslavnih ikona. Veliki broj njih uništen je u zemljotresu 1923. godine i u Drugom svetskom ratu.Jedna od njenih ikona, Vaznesenje Hristovo, poklonjena je ruskom caru Nikolaju Romanovu tokom njegove posete Japanu. Danas se nalazi u Ermitažu.

Na kraju je japanski tako dobro naučio da je satima mogao da  govori, kao i da čita istorijske dokumente u originalu. Nikolaj je ostao u Japanu i za vreme Rusko-Japanskog rata, širio hrišćanstvo i postao prvi episkop Japanske pravoslavne crkve.

Pročitajte još:Živela je SAMA na ostrvu 18 godina, a u civilizaciji je UMRLA za dva meseca

Surova ruska klima stavili su trag na Irini koja se 1883. godine ozbiljno razbolela i primorana je da se vrati u domovinu, pa se nastanila pri Pravoslavnoj misiji u Tokiju. Radila je u ikonipisačkoj radionici, gde je provela 35 godina. Godine 1918, nakon smrti Nikolaja Japanskog, vratila se u svoje rodno mesto, isto ono iz koga je krenula davno, tada kao petnaestogodišnja devojčica.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas