Oglas
· · Komentari: 0

Crkva i njeni vernici danas obeležavaju SVETOG APOSTOLA AKILU I PREPODOBNOG NIKODIMA: Dali su veliki doprinos hrišćanstvu, danas im izgovorite ove reči

Sprska pravoslavna crkva praznuje ih 27. jula

1690369568_nikodim.jpg
Foto: SPC
Oglas

Akila je bio jedan od sedamdeset apostola, učenik apostola Pavla, zajedno sa svojom suprugom Prisilom bio mu je veliki pomoćmik u propovedanju Jevanđelja.

Jevrejin poreklom iz Ponta, on je živeo u Rimu sa svojom ženom Priskilom, odakle ga car Klaudija 52. godine protero i naselio u Korint.[1] Tamo se susreo sa apostolom Pavlom, koji je je kristio njega i njegovu ženu i uveo ih u hrišćanstvo.

U svojoj Poslanici Korinćanima, koju je pisao u Efesu, apostol Pavle na kraju kaže: pozdravljaju vas mnogo Akila i Priskila sdomašnjom crkvom svojom (Kor 16, 9). Po smrti cara Klaudija bi dozvoljeno Jevrejima da se vrate u Italiju, i Akila s Priskilom se vrati u Rim. Pišući po tom poslanicu Rimljanima iz Korinta apostol Pavle pozdravlja stare prijatelje i satrudnike svoje: pozdravite Priskilu i Akilu, pomćnike moje u Hristu Isusu koji za dušu moju svoje vratove položiše, kojima ne ja jedan zahvaljujem nego i sve crkve neznabožačke, i domašnju crkvu njihovu (Rim 16, 3–4). Docnije opet vidimo Akilu u Efesu, gde deluje zajedno sa svetim Timotejem. Okovan u Rimu piše Pavle Timoteju u Efes: pozdravi Priskilu i Akilu (Druga Timoteju 4, 19).

Tokom progona cara Nerona i povukao se Efes gde je propovedao Jevanđelje zajedno sa svojom suprugom Prisilom, gde su oboje završili mučeničkom smrću.

Tropar

Apostole Sveti, Akilo, moli Milostivoga Boga, da oproštaj grehova podari dušama našim.

Prepodobni Nikodim Svetogorac rodio se 1749. godine na kikladskom ostrvu Naksos. NJegovi roditelji Antonija i Anastasije Kalivursi bili su pobožni ljudi. Pri krštenju nadjenuli su mu ime Nikola. Više obrazovanje dobio je u maloazijskom gradu Smirni, gdje je svršio bogoslovske nauke i učio strane jezike. Učestala ugnjetavanja hrišćana u Izmiru, primoravaju ga da se vrati na rodni Naksos. Tamošnji mitropolit Antim uzima ga za sekretara. Privučen opisima nekoliko monaha, Nikola 1775. godine odlazi na Svetu goru. U manastiru Dionisijat prima monaški postrig s imenom Nikodim. Živio je uobičajenim monaškim životom, a isticao se krotošću i smirenošću. Preminuo je 1808. godine i pokopan je u keliji Skurteon u Kareji.

Glava prepodobnog Nikodima čuva se u Kareji, a ostatak moštiju u Manastiru svetog Nikodima Svetogorca u grčkoj oblasti Gumenica. Prepodobni Nikodim pribrojen je svetiteljima ukazom carigradskog patrijarha Atinagore 31. maja 1955.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas