· · Komentari: 0
PRAVOSLAVLJE

Danas je prva KRSNA SLAVA u novoj godini: Na SVETOG IGNJATIJA BOGONOSCA postoje posebni običaji koji se vezuju za DECU

Danas, 2. januara vernici Srpske pravoslavne crkve slave sveca, koji je uvek nosio Boga u srcu i mislima.

1641043996_svetac.png
Foto: Printskrin/Jutjub

Pravoslavni vernici širom sveta danas slave prvog sveca u godini, koji se u velikom broju porodica slavi i kao krsna slava, svetog Ignjatija Bogonosca.

Prema predanju, Sveti Ignjatije nazvan je Bogonoscem, jer ga je kao malog Isus uzeo na ruke i uzdigao ga, pa je tako Sveti Ignjatije uvek nosio Boga u srcu i mislima.

Pročitajte još: Svetog NIKOLU uvek slavimo uz posnu trpezu, ali evo šta PRAVOSLAVLJE kaže o običajima na drugim posnim slavama

S druge strane, među pravoslavnim vernicima priča se i da je Sveti Ignjatije bio grešnik koji je bio osuđen da prenosi ljude na leđima preko reke, sve dok jednoga dana nije ubio čoveka koji ga je požurivao zato što je hteo što pre da pređe na drugu stranu kako bi pokudio devojku.

Zbog tog ubistva Svetom Ignjatiju su svi gresi bili oprošteni, jer je narod smatrao da je kuđenje devojke veliki greh.

Navodno, kada je Sveti Ignjtije bio bačen među lavove u rimskom Koloseumu, lavovi jedino njegovo srce nisu takli.

Običaji

Ovaj dan u narodu je još poznat kao i Kokošinji dan ili Kokošiji Božić, pa je tako običaj da se na ovaj dan obavlja niz radinji i običaja, kako bi se kuća i pernata živina zaštitile. Živina se hrani na poseban način, specijalno spremljano žito baca se u krug načinjen od položenog konopca.

U nekim krajevima Srbije na današnji dan se mesi kolač i deli deci, ali se deca prvo povuku za uvo, kako bi što više porasla u sledećoj godini.

Takođe, na današnji dan ne rade se teški poslovi, naročito ženski, kao što je predenje, tkanje, šivenje.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.