· · Komentari: 0
PRAVOSLAVNI KALENDAR

Danas je VELIKA GOSPOJINA! Nemojte se OGREŠITI: Do 21. septembra pridržavajte se PRAVILA i bićete zdravi

Vernici Srpske pravoslavne crkve danas proslavljaju jedan od najvećih verskih praznika, posebno slavljen među ženama

1598563961_zena-u-crkvi.jpg
Foto: Pixabay

Danas se u pravoslavlju slavi Velika Gospojina ili Uspenje Presvete Bogorodice prema gregorijanskom kalendaru. Ovaj veliki praznik završava se Gospojinski post, a posebno je cenjen među majkama i ženama.

Danas se završava Gospojinski post i posećuju crkve i manastiri širom Srbije

Pročitajte još: "Mitar je video BELOG PSA, opalio metak i ugledao PRAH - ubrzo je saznao da mu je SIN UMRO"

Za praznike Veliku i Malu Gospojinu običaj je da žene poštuju veliki broj zabrana, koje se odnose na obavljanje poslova u kući. Ne preporučuje se obavljanje kućnih poslova. Za praznik Uspenja Presvete Bogorodice, isto tako, nije dobro išta raditi rukama, ili započinjati nov posao.

Uspenje Bogordice
Scena Uspenja Bogorodice obavezan je motiv na pravoslavnim freskama. Predanje kaže da je Bogorodica živela 60 godina i nadživevši svoga sina, kao svedok mnogih slavnih događanja, nastavila njegovu misiju. Po raspeću Gospoda, Bogorodica je nastavila da živi kod Svetog Jovana Bogoslova i uglavnom je sve vreme do smrti provela u Jerusalimu. U starosti, često se na mestu Vaznesenja molila Gospodu da je što pre uzme sebi.

Pročitajte još: "Mitar je video BELOG PSA, opalio metak i ugledao PRAH - ubrzo je saznao da mu je SIN UMRO"

Prema pravoslavnom kanonu, Uspenje Bogorodice slika se na zapadnim zidovima pravoslavnih manastira. U srpskom manastiru Žiča, zadužbini Nemanjića sa početka 13. veka, oslikana je jedna od najlepših freski uspenja.

Veliki broj crkava i manastira Srpske pravoslavne crkve slavi ovaj praznik kao svoju slavu.

Običaji na Veliku Gospojinu

U nekim krajevima smatraju da je u periodu između dve Gospojine, Velike i Male Gospojine koja se slavi 21. septembra, najbolje brati lekovito bilje kojim se leče se razne bolesti.

Pročitajte još: Bio je OMILJEN SRPSKI VLADAR: Despot Stefan je SPAVAO OKOVAN i noću ŠETAO po selu, a razlog se i danas PREPRIČAVA (FOTO)

Po celoj Srbiji se održavaju vašari i narodni sabori. Jedan sa najdužom tradicijom je u Beogradu, kod ženskog manastira u Rakovici. Presveta Bogorodica je, prema verovanju Srba, zaštitnica bolesnih, pa su za Veliku Gospojinu u Srbiji mnogi bolesnici odvođeni na izvore lekovite vode da se umiju.

Pročitajte još: Nesvakidašnji slučaj! Medved napao POLICAJCA, pa "uhapšen" na NEOBIČNOM MESTU

Na dan Velike Gospojine beru se lekovito bilje i trave za koje se veruje da imaju posebno čudotvornu moć. Beru se borovnice i lekovite trave, a veruje da se će one doneti zdravlje i blagostanje svima u domu.

Devojke i momci koji se upoznaju na vašarima i u portama manastira na ovaj dan i ugovore svadbu imaju srećan brak i brojno potomstvo.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.