· · Komentari: 0

Danas svako domaćistvo ima bar jednu: Koji narod je prvi krenuo da koristi PEGLU i kako je to izgledalo?

Pre industrijske revolucije, odeća se peglala na različite načine

1672919604_shutterstock_619767104.jpg
Foto: Shutterstock

Prema istoričarima, Kinezi su prvi otkrili da je toplota najefikasniji način da se odeća ispravi. U muzeju u Honkongu nalazi se bronzani predmet koji je bio namenjen za peglanje, a nastao je u vreme dinastije Han (260. g. pre nove ere do 220. g. posle Hrista). U ovaj predmet, stavljao se ugalj koji bi zagrevao dno i tako ispravljano tkaninu.

Mnogo godina kasnije, u Evropi, odeća se peglala glačalicama od kamena, mermera ili drveta. Pretpostavlja se da je prva evropska pegla nastala na severu Italije. Ipak, Evropljani su odeću peglali na hladno.

Pročitajte još: Kako se piše: IDALJE ili I DALJE, nedoumica koja muči mnoge

Tek kasnije, Evopljani su shvatili da će se tkanina bolje ispraviti ako se predmet kojim se pegla zagreje.
Tako je, za razliku od kineskih pegli, evropska pegla je dobila poklopac sa drškom, koja je omogućaio da se pegla otvara i zatvara, i da se, kada je zatvorena, njome lakše rukuje. Pegle su punjene vrelim, usijanim žarom.

Razvoj metalske industrije u Engleskoj, Francuskoj i Nemačkoj uslovio je izgradnju velikih topionica, a jedan od proizvoda koji su polako ušli u masovnu proizvodnju bila je i pegla.

Amerikanci su počeli da eksperimentišu sa peglama na alkohol, čvrsta goriva i konačno, oko 1890. godine, na struju.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.