· · Komentari: 0

Idealna fraza kojom se završava bilo koji toksični razgovor: Odlično rešenje za konflikt

Postoji mnogo razloga zbog kojih možete poželeti da prekinete neki razgovor

1684834706_shutterstock_124546999.jpg
Foto: Shutterstock

Druga strana možda odbija da ponudi validne argumente ili pokušava da vas uvuče u raspravu koja bi mogla da bude puna emotivnog naboja. Možda jesnostavno više nemate šta da kažete. Najgore rasprave su one koje imaju karakteristike toksičnog odnosa – zbog njih se osećate neadekvatno, nespremno i nespretno.

Poznati tiktoker Džeferson Fišer, advokat koji obučava druge ljude komunikacionim veštinama ponudio je svoju metodu za završetak i izlazak iz toksičnihi rasprava.

Prema Fišeru, najbolji način da prekinete razgovor je da kažete: „Ne želim da idem tamo“.

Kako je ovaj advokat objasnio, ako se slučajno nađete u razgovoru u kome se ne osećate bezbedno ili koji vam je neprijatan trebalo bi jedbistavno da ga „isključite“. Budući da se i sam svakog dana suočava sa sukobima, pronašao je način kako da prevaziđe blokadu u komunikaciju koja mora da se nastavi. Fraza koju on koristi služi da jasno pokaže do znanja sagovrniku da na određenu temu više nema šta da se kaže.

Postoje dva razloga da izgovorite ovu frazu.

1. Radi se o vama, ne o njima

Frazom „Ne želim da idem tamo“, jasno preuzimate odgovornost za zaustavljanje daljeg razgovora na tu temu. Ne pružate sagovorniku mogućnost da prebacuje krivicu na vas ili da se oni brane. Na ovaj način uskraćujete sagovorniku mogućnost da uđe u defanzivni model ponašanja i da se ili „bori ili beži“.

Rekavši da nećete učestvovati u razgovoru, s poštovanjem se izuzimate iz dalje rasprave, a da drugu osobu ne nazivate „toksičnom“ i ne smatrate je odgovornom za svoju nespremnost da se angažujete. Napravili ste izbor i kakve god posledice bile, one su na vašim plećima.

2. Znate da se ova rasprava neće dobro završiti

Reč „tamo“ je dvosmislena, ali jednostavnim izgovaranjem dajete do znanja osobi da imate uvid u to kuda razgovori poput ovog vode i da nemate interesa da završite na tom mestu.

Hteli to da priznaju ili ne, i oni znaju gde je „tamo”, ali za razliku od vas bili su spremni da idu punom brzinom u ponor konflikta.

Znati koje su vaše granice je moćno kada imate posla sa ljudima koji ne žele da vode zdrave razgovore. Imate pravo da zaštitite svoj mir i svoj razum, a deo toga je i saznanje šta vas pokreće.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.