Oglas
· · Komentari: 0

JAPANSKI NAČIN ŠTEDNJE NOVCA: Nastao je pre 100 godina, a može vam pomoći da bolje raspolažete svojim finansijama

Ovaj način štednje je osmislila japanska novinarka Hani Motoko 1904. godine

1696933157_Foto-Shutterstock-stednja.jpg
Foto: Shutterstok
Oglas

Neko drži pare u slamarici, neko u banci, neko štedi tako što kupuje na sniženju, a neko uspeva da napravi „štek“ tako što pozajmuljuje novac prijateljima gde su „na sigurnom“, a Japanci imaju jedan sasvim drugačiji sistem.

NJihov metod štednje, koji je još 1904. godina osmislila novinarka Hani Motoko nosi naziv „kakeibo“ što u prevodu znači „računovodstvo domaćinstva“. Čitav vek kasnije, ovaj način uštede i dalje se široko primenjuje, a najbolje „deluje“ kod onih koji vole da šopinguju i troškare novac na nepotrebne stvari…

Prvi korak je da zapisujete sve troškove u svesku. Drugi korak je pravljenje mesečnog kalendara primanja. U svesci iscrtajte četiri stupca za četiri nedelje u mesecu. Početkom meseca upišite platu i obeležite je jednom bojom, a ispod svaki drugi dodatni prihod, koje ćete takođe obeležavati drugim bojama.

Zatim, nacrtajte tabelu u kojoj ćete upisati koliko novca biste voleli da uštedite tog meseca. Poslednji korak je tabela u koju ćete uneti sve obavezne troškove – stanarina, računi za struju, infostan, internet, telefon, hrana, hemija i sl…

Veoma važno je i da se zapišete sve na šta biste potrošili novac, a šta vam nije neophodno. Ovi listu podelite na kategorije: troškovi života, zabava, obrazovanje i kultura, itd. Na kraju svakog meseca analizirajte troškove i proverite da li ste se držali u svojim okvirima, prenosi krstarica.com.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas