Oglas
· · Komentari: 0
zanimljivost

Na prozorima holandskih zgrada nikada NIKADA NEĆETE VIDETI ZAVESE: Vekovima "nepisano pravilo"

Ako ste ikada imali prilike da prošetate Amsterdamom ili ako ste se zagledali u slike ovog grada primetićete da nigde nema zavesa. Za to postoji i zanimljiv razlog

1646820275_holandija.jpg
Foto: pixabay
Oglas

Holanđani su poznati kao veoma prijateljski nastrojen narod, a zdravlje, sigurnost i sveopšte zadovoljstvo prioriteti su kojima se u ovoj zemlji teži. Takođe, njihova kultura se opisuje kao izrazito liberalna i otvorena, a tabu teme su nepoznanica.

Ako ste ikada posetili zemlju lala i vetrenjača, sigurno ste osetili opisanu atmosferu, kao i doživeli da njeni stanovnici nemaju problem sa deljenjem svoje privatnosti. Jedan od pokazatelja navedenog je neobičan – u Holandiji ćete na retko kom prozoru videti zavese!

Arhitektura

Holandska arhitektura i stambene zgrade obično budu prvipovod za oduševljenje posetilaca. Sve zgrade vizuelno su slične, jako uske i visoke, a dominantni materijali su cigla i drvo. Nekada davno, država je oporezivala gradnju u širinu, a Holanđani su se snašli pa su svoje nekretnine počeli da grade u visinu kako bi plaćali manje poreze.

Pročitajte još: Kraljica se na telefon javlja samo ako pozovu OVE DVE OSOBE - a Čarls nije jedna od njih

Tako, na primer, dok šetate uz kanale Amsterdama ujedno ćete šetati i uz niz uskih, visokih, spojenih kuća sa najviše pet spratova i tri uska prozora po spratu. I tu postoji još jedna zanimljivost - na tim prozorima skoro uopšte nećete videti zavese. Evo i zašto.

Foto: pixabay

Nemaju šta da skrivaju

Šetajući ulicama holandskih gradova, posebno uveče, moći ćete da zavirite u tuđe domove i vidite njihovu unutrašnjost. Holanđanima to nije neobično, upravo suprotno, poželjno je, prenosi Klik.hr.

Prihvaćeno objašnjenje ove pojave potiče još iz srednjeg veka, od kalvinizma, grane protestantizma, koja nalaže da iskreni građani nemaju šta da skrivaju, a da zavese na prozorima mogu upućivati na suprotno. Holanđani se toga pridržavaju, smatrajući da slobodan pogled u njihov dom dokazuje da nemaju tajni.

Pročitajte još: MEDICINSKO ČUDO: Bliznakinje rođene sa različitom bojom kože (VIDEO)

Foto: pinterest

Postoji i priča da zavese na prozore ne stavljaju jer žele drugima da pokažu koliko su imućni, a dom smatraju doslednom prezentacijom toga.

Trendovi u dizajnu enterijera se naravno menjaju, pa se danas nađe i poneki prozor sa zavesama, ali generalno, ovo neobično pravilo se zadržalo.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas