Oglas
· · Komentari: 0

NAJLEPŠI PRIRODNI DRAGULJ SRBIJE: Obilazak LEDENE PEĆINE je doživljaj koji se ne zaboravlja

U specijalnom rezervatu prirode „Uvac“ nalazi se pećina koja je pravi spektakl za posetioce. Mesto je prelepih prizora i zaista je vredi posetiti.

1705916912_97712659_2632196273718902_1703940966592806912_n.jpg
Foto: Društvene mreže
Oglas

Ipak, ovo mesto posećuju samo pravi avanturisti s obzirom da je izazovnije doći do nje. U nju se može ući samo iz pravca Uvačkog jezera. Uz to, u ovoj pećini nema električnog osvetljenja, pa se prilikom obilaska koriste isključivo lampe, a obilazak je moguć samo uz pratnju vodiča prirodnog rezervata „Uvac“.

Ledan pećina je ime dobila zbog temperature koja je ovde cele godine konstantna i iznosi 8 stepeni. Dakle, ukoliko rešite da posetite ovo mesto, nikako ne smete zaboraviti zimsku jaknu.

Pećinski sistem Uvca smatra se najvećim speleološkim objektom u celoj našoj zemlji. Ovu razgranatu strukturu čine dve pećine i jedna jama, u osnovi.

Sve njih spaja veliki broj kanala, koji dostižu impozantnu dužinu od preko šest kilometara, navodi „Uvac.org.rs“. Izuzev Ledene pećine, Ušački pećinski sistem čine i Ušačka pećina i jama Bezdana. Ušačka pećina je jedina koja ima dva ulaza, dok jama i Ledena Pećina imaju po jedan ulaz.

Ipak, najlepše prizore videćete u Ledenoj pećini.

Sama Ledena pećina dugačka je oko 2.000 metara, sa glavnim kanalom od preko 1.500 metara.Specifičnost ove pećine su njene dvorane koje su međusobno povezane kanalima i nakit i grandiozni elementi koji se ovde mogu videti. Pećina važi za najbogatije okićen deo sistema. Najupečatljiviji prizori mogu se videti u prve tri dvorane i prostoru koje se zove Zapadna galerija. Tu su ogromni beli stubovi koji su prošarani crvenkastim ili plavičastim nijansama, od kojih su pojedini visoki i do 6 metara.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @oci__prirode_eyes_of_nature

Takođe, videćete svetlucave kristalne ježeve, staklaste iglice i okamenjene korale. Tu su i ostali pećinski ukrasi poput stalaktita, stalagmita i graciozne pećinske draperije koje dostižu visinu od 10 metara.

Svi ovi elementi su dokaz da je priroda zaista pravi umetnik. Ono što ona napravi je čarobno.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas