· · Komentari: 0

NAJTUŽNIJE SRPSKO IME: Roditelji ga često daju deci, a ne znaju da ima bolno značenje

Iako važi za staro srpsko ime, i danas je rasprostranjeno na našim prostorima

1680278336_musko-ime.jpg
Foto: Shutterstock

Poslednjih godina, čini se, roditelji se sve češće odlučuju da svojoj deci daju stara srpska imena, umesto modernih i neobičnih, što je jedno vreme bilo u modi.

Tradicionalna imena često se daju kako bi se očuvala uspomena na pretke, a vremenom su se zaboravila značenja koja su se vezivala za određena imena. Primer takvog starog, a i danas popularnog imena jeste ime – Nenad.

Ono se smatra izvornim, čisto srpskim imenom. Rasprostranjeno je u našoj zemlji, kao i u Hrvatskoj, Bosni i Crnoj Gori.

Smatra se da ime vodi poreklo od negacije glagola „nadati“ ili „očekivati“. Ime se najčešće davalo deci koja su došla na svet „nenadano“, „iznenada“, tj. kojima se roditelji nisu nadali. Najčešći slučaj je bio kada majke ostanu u drugom stanju u poznim godinama.

Neki etnolozi tvrde i da ovo muško ime vodi poreklo od negacije glagola „želeti“ i da praktično znači – neželjeno dete, mada mnogi nisu saglasni sa ovakvim mišljenjem.

Ono što je dodatno interesantno jeste da ovo ime nema nijedan drugi oblik, a jedno je od retkih muški imena u Srbiji koje nema izvedeni ženski oblik imena.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.