· · Komentari: 0
ISTRAŽIVANJE

Naš narod kaže "DOBAR i LUD", ali to je velika zabluda: Naučnici dokazali da li je bolje biti DOBAR ili LOŠ

Izreka "Dobro se dobrim vraća" je naučno DOKAZANA.

1600157431_Depositphotos_83199648_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Svaki put kada smo ljubazni prema nekome, drugoj strani prija a nas usrećuje - pokazala je studija naučnika sa Univerziteta Kalifornija.

Profesor Sonja LJubomirski je od ispitanika tražila da tokom deset nedelja nasumice čine dobra dela, kada je zaključila da se intenzitet njihove sreće povećao kako su bili ljubazniji prema nekom. Osećali su se poletnije, vedrije, samopoštovanije.

Pročitajte još: Ako ovako odlazite na SPAVANJE - inteligentniji ste od onih koji rade suprotno

Istraživanje je otkrilo da su radosnije bile osobe koje su činile više različitih dobrih dela, a ne samo jedno. Tako su optimističnije bile one koje su, na primer, pridržavale vrata nepoznatim ljudima, oprale cimerkama sudove, ponele starijim gospođama torbu...

Mali čin dobre volje vama čini dobro!

- Mali čin dobre volje prema voljenoj ili nepoznatoj osobi pruža vam uverenje da ste dobar čovek - kaže Sonja. - To vam izmamljuje osmeh na licu, a može da bude i okidač za pozitivne društvene posledice - ukoliko učinite nešto dobro neznancu, on može da vam uzvrati nekim iznenadnim lepim gestom.

Pročitajte još: Ovo je JEDINA SRPSKA REČ u turskom jeziku: Znate li koja je?

Ako pomognete komšiji da kupi namirnice, to će možda biti prvi korak da ga bolje upoznate i da razvijete prijateljstvo.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.