Oglas
· · Komentari: 0

Naši PRECI su verovali da sledeći OBIČAJI privlače novac: Jednu stvar nikada nisu nosili u novčaniku

Običaj pomoću kog su naši preci privlačili novac u svoj dom

1698244625_Foto-Shuttertsock-privlacenje-novca.jpg
Foto: Shutterstok
Oglas

Naši preci verovali su da novčanik nikada ne sme biti prazan, bez obzira na materijalno stanje našeg bankovnog računa. U novčaniku su uvek imali bar jednu novčanicu, jer su verovali da će tako privući bogatstvo u dom. To je bila ili novčanica koju su sami zaradili ili novčanica koju im je dao neko za koga su mislili da je dobra osoba. Novčanica ili novčić su se tako smatrali svojevrsnim talismanom finansijske stabilnosti. Zato je i dalje ponegde običaj da se nikada ne daje prazan novčanik.

Veruje se da će sve transakcije koje obavite uveče dovesti do propasti, a utorkom ne treba pozajmljivati novac. Osim novca, ne treba pozajmljivati hleb, jer bi finansijska stabilnost trebalo da napusti dom. Da biste privukli novac u kuću i da bi se on bukvalno zalepio za vas, ne bi trebalo da podižete novac na dan kada primite platu. Morao bih da potrošim celu platu u vašem domu, što bi danas značilo na vašem računu.

I naši deke i bake verovali su da ako golim rukama čistite mrvice sa stola ili zviždite u kući, novac neće doći u dom. Džepovi odeće koja je visila u ormanu bili su ispunjeni sitnim papirnim novcem.

Domaćice su krpile i najmanju rupu u džepu jer su verovale da će im novac lakše izmaći iz ruku. Da bi bilo što više novca u kući, pazili su da ni jednom kaputu ili košulji ne nedostaje dugme, a nakon pometanja dvorišta, metla se stavljala sa drškom nadole, prenosi Citymagazine.si.

Verovali su da novac od kockanja, pronađeni novac, oštećene novčanice ili novčići ne donose sreću, pa ih naši preci nikada nisu nosili u novčaniku. Najveću novčanicu nisu držali u novčaniku, čuvali su je kod kuće i čuvali godinu dana, jer su verovali da će privući novac u dom.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas