· · Komentari: 0
ALKOHOL

Oni PIJU najviše na svetu: Šta mislite, na kom mestu su Srbi?

Prema istraživanju organizacije Global Drugs Survey (GDS), najveći problem sa alkoholom imaju stanovnici engleskog govornog područja i Skandinavci.

1611646691_Depositphotos_4495016_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Australijanci, Englezi i Danci su najviše pili u 2020. godini, pokazuje poslednje globalno istraživanje o zloupotrebi opijata. Srbi su svrstani u istu kategoriju sa komšijama sa Balkana i nalaze se u nivou svetskog proseka.

Pročitajte još: Kačite li previše fotografija na društvene mreže? Evo šta to govori o vama

Istraživanje je obavljeno od novembra 2019. do februara 2020. godine, pre izbijanja pandemije virusa korona, a učestvovalo je 110.000 ljudi.

Istraživanje pokazuje da se nijednom u poslednjih godinu dana nije napilo tek pet odsto Australijanaca i Danaca. Slede Englezi, Finci i Škoti sa po sedam odsto.

Svetski prosek u toj kategoriji je 16 odsto, koliko je bilo trezvenjaka i u balkanskim zemljama, koje su prikazane grupno.

„Šampioni“ po broju pijanstava su u Britanci, koji se godišnje napiju 34 puta. Slede Australijanci i Danci sa 32 i Finci sa 28 pijanstava...

Najtrezniji su stanovnici Portugala, jer se njih 54 odsto nije se napilo u poslednjih godinu dana. Na drugom mestu su Argentinci sa 48 odsto, a na trećem Kolumbijci sa 40 odsto.

Foto: Pixabay

U toj kategoriji najbolji su Argentinci i Kolumbijci, koji su u proseku imali samo sedam pijanstava za godinu dana.

Pročitajte još: Da li znate šta vaša ĆERKA GLEDA na društvenim mrežama? Dobro se ZAMISLITE ako je počela da slabi

Svetski prosek je 20,8, a balkanski narodi su nešto "bolji" od proseka, sa 20,5 pijanstava godišnje u proseku.

Balkanci su "bolji" od proseka.

Kako se navodi u izveštaju, situacija u svetu je ipak nešto bolja nego godinu dana ranije, kada je prosečan broj pijanstava bio oko 30 odsto veći.

Britanci zbog pijanstva najčešće završavaju i u bolnicama, pa je tako više od pet odsto mlađih od 25 godina u proteklih godinu dana moralo na lekarski tretman zbog alkohola. Svetski prosek je oko dva odsto.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.