· · Komentari: 0
ZANIMLJIVO

Postoje 4 tipa spavanja: "LAV" je ranoranilac, "MEDVEDU" je potreban popodnevni san, a tu su i "DELFIN" i "VUK"!

Jedan stručnjak je otkrio da je pre svega važan kvalitet sna, a ne kvantiten, ali i da postoje 4 tipa spavanja.

1618231789_woman-2197947_640.jpg
Foto: Pixabay

Olivija Arezolo, stučnjak za spavanje iz Sidneja, otkrila je nekoliko zanimljivih saveta za bolji san, ali i jednu zanimljivu činjenicu - nije svima potrebno osam sati sna, kako se priča. 

Pročitajte još: Izgrađena je najveća svetska Isusova statua (VIDEO)

Dok je nekima potrebno i devet sati da bi normalno funkcionisali tokom dana, ima onih koji se osećaju dobro i kada spavaju šest ili sedam sati, piše "The Sun".

- Nije svima potreban isti broj sati, sve zavisi od navika, ritma i tipova spavanja kojih je četiri: "delfin", "lav", "medved" i "vuk". Lav je neko ko će otići rano na spavanje, ali će se rano i probuditi, i potrbno mu je manje sna za razliku od vuka i medveda. Vuk voli ostati dugo budan i da spava do devet-deset sati, a medved će se probuditi bez problema već u sedam, ali će se brzo uhvatiti kafe kako bi se razbudio, a tek oko deset sati dolaze k sebi, a već oko podneva osećaju umor - kaže ona. 

Faktori
Na dužinu sapvanja utiču i drugi faktori, pa su tu i menstrualni ciklus kod žena, promena godišnjih doba...
55% populacije spada u grupu "medveda"

- Zadnji tip, delfin, nema nikakvu rutinu kada je u pitanju spavanje - ponekad spavaju samo dva sata, ponekad deset - rekla je Olivija.

Pročitajte još: Juri Gagarin je" ćebovan" kao izdajica, a na današnji dan je promenio svet (VIDEO)

Olivija kaže da u ovome veliku ulogu igra i genetika:

- Jedna studija koja je završena nedavno, pokazala je da oni koji imaju mutaciju gena DEC2 spavaju u proseku 6 sati i 25 minuta - što je oko 2 sata manje od onih koji nemaju taj gen i spavaju 8 sata i 6 minuta. Ulogu ima i menstrualni ciklus, kao i promene godišnjih doba - većina se oseća umornije tokom zime. Kvalitet je bitniji od kvantiteta kada je u pitanju spavanje - zaključuje Olivija i dodaje da bi tokom vikenda trebali da ustajemo u isto vreme kao i tokom nedelja kako bismo održali rutinu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.