· · Komentari: 0
Godišnjica

Pre tačno 93 godine srpska nacionalna kompanija je raširila krila (VIDEO)

Prvi let obavljen na relaciji Beograd -Zagreb sa najmodernijim letelicama tog tipa

Kompanija "Er Srbija", kao naslednica tradicije prve nacionalne avio-kompanije Aeroput, obeležava 93 godine od svog osnivanja 17. juna 1927. godine. 

Društvo za vazdušni saobraćaj "AD Aeroput" bilo je prvo jugoslovensko akcionarsko preduzeće za civilni vazdušni saobraćaj, koje je kasnije preraslo u Jugoslovenski aero-transport (JAT), a potom u "Er Srbiju". Prvi direktor "Aeroputa", ujedno i najzaslužnija osoba za njegovo osnivanje uprkos brojnim izazovima, bio je Tadija Sondermajer, elitni srpski vojni pilot i aero-inženjer. 

Foto: "Er Srbija"

Prvi zvanični let obavljen je 15. februara 1928. godine na relaciji Beograd – Zagreb, a na vrhuncu razvoja kompanije avioni "Aeroputa" leteli su na sve četiri strane sveta - na sever do Budimpešte, Brna i Praga, na zapad do Venecije i Milana, na jug do Tirane i na istok do Bukurešta i Sofije. U floti "Aeroputa" nalazile su se i letelice koje su spadale u najvišu kategoriju putničkih aviona tog vremena.

Pročitajte još:Ovaj grad se nalazi 258 metara ISPOD NIVOA MORA, ali u njemu neprestano ŽIVE LJUDI! (VIDEO)

- Izazovan period tokom kojeg obeležavamo ovaj veliki i poseban jubilej dodatno ukazuje na značaj negovanja tradicije. Samo na jakim temeljima duge i bogate istorije mogli smo izgraditi snažnu kompaniju koja je u stanju da se izdigne iznad prepreka i ponosno uzleti nakon neplaniranog prizemljenja.

Foto: "Er Srbija"

Po ugledu na našeg prethodnika "Aeroput", koji je od samog osnivanja spadao u najuglednije avio-kompanije u Evropi, trudićemo se da i u ovim neizvesnim vremenima zadržimo i opravdamo ulogu regionalnog lidera u avio-industriji - kaže Dankan Nejsmit, generalni direktor "Er Srbije". 

Pročitajte još:Najstariji hotel na svetu ima 13 vekova! A znate li koji je u SRBIJI i gde se nalazi?

Kao naslednica "Aeroputa", kompanija "Er Srbija" se nalazi na osmom mestu liste najstarijih avio-kompanija na svetu koje i dalje posluju. 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.