· · Komentari: 0
HOBI

SLIKAJTE! Nije važno da li znate, važno je ŠTA crtanje radi vašem telu

Crtajte, slikajte, bojte, pravite kolaže, jer je to fantastičan način da oskažete misli.

1609606080_Depositphotos_95160056_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Više je načina da se oslobodite stresa ili bar da ga ublažite, a jedan od njih je art terapija. Predsednica i koordinatorka programa Američke asocijacije za art terapiju, Margaret Kerlok Ruso, savetuje da, umesto da se obratite psihologu, potražite pomoć licenciranih art terapeuta.

Pročitajte još: Da li znate gde je u ljudskom mozgu centar za golicljivost?

Ponekad je teško iskazati osećanja rečima, pa tada nastupa umetnost. To je neverbalni način izražavanja misli i emocija, a pri tome ne morate da budete umetnik.

- Nije isto da li stvarate umetničko delo ili učite da crtate. Art terapija je učenje kako da prenesete linije, oblike, boje i simbole koji ocrtavaju ono što osećate i to se može pojaviti spontano. Mi ne analiziramo umetnost naših klijenata, već je koristimo kao informaciju koja nam pomaže da ih razumemo i shvatimo šta osećaju u određenom trenutku - objašnjava Ruso.

Dobra vest je da postoje kreativni projekti koji su primenjivi kod kuće, mogu da olakšaju napetost i daju mentalnu snagu ako ste iscrpljeni. Ruso predlaže nekoliko ideja kao samopomoć u teškim situacijama.

Napravite kolaž, bojte linije...

Napravite kolaž, jer ova tehnika može biti odlična za psihičko zdravlje. Isecite fotografije iz starih magazina, a zatim ih na komad papira zalepite po sopstvenoj želji kako biste izrazili svoje misli.

- Možete napraviti kolaž i samo s obojenim listovima papira tako da rad bude usmeren na oblike i boje, a ne na slike - kazala je Ruso.

Drugi predlog je da nacrtate omiljeno mesto, tamo gde se osećate prijatno i lepo. To može da vas smiri i oživi pozitivna osećanja, a doneće vam i trenutno olakšanje. Ne morate mnogo da razmišljate o tome što crtate, to može biti obična škrabotina, važno je da se opustite.

Pročitajte još: Da li treba biti iskren prema prijatelju? Ovo je dobra DOZA iskrenosti

Raspoloženje mogu da poprave i inspirativni citati, a Ruso savetuje da ih napišete na parčetu papira i isečete. To mogu biti jednostavne misli poput: Uspori, diši, uzmi predah... Okačite ih svuda po kući, svakog jutra izvucite po jednu i fokusirajte se na srećnu misao tog dana, a možete je nositi i u džepu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.