Oglas
· · Komentari: 0
ZANIMLJIVOSTI

Stari Egipćani su pronašli ekološku boju koja HLADI zgrade, a mi je svakodnevno koristimo kao ŠMINKU

Naučnici u Nacionalnoj laboratoriji Lorens Berkli u Kaliforniji objavili su da čuvena egipatska plava boja, ukoliko se primeni u građevinarstvu, može da uštedi energiju održavajući zgrade hladnijim, odnosno da poveća učinak solarne energije kada je to potrebno!

ViperTVStudios1.PNG
Oglas

NJihovo otkriće kasni nekoliko godina, jer su hemičari sa Državnog univerziteta u Oregonu takvu plavu već sintetizovali i ona je stigla do proizvođača boja.

Pročtiajte još: Arapi su vrištali od straha, a iz vina su izbijale varnice: Šta se krije na VRHU PIRAMIDA?

Sudeći prema naučnom radu koji su istraživači sa Berklija objavili u „Žurnalu za primenjenu fiziku”, iskustva drevnih Egipćana mogu da nam pomognu u eko-arhitekturi tako što će ona dobiti upravo takvu plavu nijansu kakvu su graditelji i umetnici sa Nila koristili pre 4000 godina!

Pravili su veštačku boju!
Foto: Youtube/screenshot
Kingman Turquoise Colbaugh Processing, Inc
Egipatska plava hladi zidove!

Saznanja do kojih su naučnici došli govore da je prelepa „egipatska plava” bila prva veštački sintetizovana plava boja na svetu za koju je jedini prirodni izvor bio retki mineral lapis lazuli, iskopavan na području današnjeg Avganistana, zbog čega je bio veoma skup. Egipćani su zato ustanovili proces njene proizvodnje sintetizovanjem plavog pigmenta mešavinom silicijuma, kreča, bakra i alkalnog dodatka soli. Ona je korišćena od Starog kraljevstva, u grobnicama Mereruka, od 2600. godina pre naše ere, a neizmenjena je pronađena i na artefaktima iz grčko-rimskog perioda, što znači da je proizvodni postupak koji su standardizovali trajao preko dve hiljade godina.

Praktična primena
Istraživanja Nacionalne laboratorije na Berkliju pokazala su da je praktična primena egipatske plave boje, koja je za stare Egipćane predstavljala reku Nil, nebo, univerzum, kreaciju i plodnost i igrala ulogu u mističnoj i spiritualnoj praksi, njihovim građevinama u uslovima žarke klime osiguravala rashlađivanje i održavanje optimalne i prijatne temperature!


Pitanje koje, naravno, ostaje bez odgovora, jeste – kako su to ovi drevni graditelji znali? Osim toga, naučnici su ne samo utvrdili da je to najbolje sintetizovani pigment ikada stvoren, nego i da su njegove, odnosno osobine egipatske plave, da fotoni koje ona apsorbuje odbijaju infracrveni spektar, što su demonstrirali merenjem temperature površina pokrivenih tom bojom.

Na osnovu ovoga, zaključili su da primena drevne egipatske plave boje može u letnjim mesecima i sunčanoj klimi izuzetno da doprinese energetskoj efikasnosti zgrada tako što će redukovati potrošnju energije neophodnu za rashlađivanje građevine, ali i obrnuto – povećati učinak izvesnih tipova solarnih ćelija i samim tim zagrevanja građevinskih objekata kada je to potrebno!

Počinje komercijalna trka!

Osim krovova i tavanica u plavoj nijansi, nju bi imali i solarni prozori zasenčeni plavim. Naučna trka da se komercijalizuje egipatska plava boja, međutim, počela je još 2015. godine, pa neki smatraju da otkriće sa Berklija i nije nešto što je posebno novo.

Mas Subramanian
Foto: Youtube/ screeenshot Oregon State University

Hemičar Munirpalam-Mas Subramanian sa Državnog univerziteta Oregon, objavio je da je otkrio takozvanu „Jin Min plavu boju”, napominjući da ona može da se koristi za plave krovne materijale, praktično isto ono za šta Nacionalna laboratorija iz Kalifornije preporučuje čudesnu egipatsku plavu boju.

JinMin plava se već koristi u umetnosti, za šminku i za fabričke krovove.


Osim što je ova boja mnogo jača i trajnija od drugih, sa egipatskom plavom je povezuje i to da apsorbuje crvene i zelene talasne dužine svetla, jer je stvorena od jedinstvene kristalne strukture koja to omogućava manganovim jonima.

Pročtiajte još: Treći rajh je slao ekspedicije na Tibet, a šokiraćete se kada vidite šta je SS čuvao u ovoj biblioteci

Sada, devet godina posle Subramanianovog pronalaska, „JinMin” plava nalazi put do tržišta, kroz ugovor sa „Šepard Kolor” kompanijom da prodaje novi pigment komercijalno. Hemičaru je bilo krivo što umetnici nisu zainteresovani da je koriste, ali posle jednog članka na „Artnet njuz”, odjednom je poraslo interesovanje i njegova boja postala je senzacija. U paleti proizvoda pojavio se i krejon – olovka za oči u toj nijansi.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas