Oglas
· · Komentari: 0
svetac

Sutra se slave SVETI VRAČI: Vernici ovaj običaj ne bi trebalo da prekrše

Vernici Srpske pravoslavne crkve sutra obeležavaju praznik svetih vrača Kozme i Damjana, odnosno slave Svete Vrače

1668333281_7f50c3afd7287bcde648145c50106659d37b79af.jpg
Foto: SPC
Oglas

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra obeležavaju praznik svetih vrača Kozme i Damjana. Oni su bili lekara i čudotvorci, zaštitnici brojnih pravoslavnih domova i zdravstvenih ustanova. Lekari ih slave kao zaštitnike svoje profesije, a Lekarska komora Srbije je 2007. godine i zvanično proglasila taj dan svojom slavom.

Ko su bili sveti Vrači?

Kozma i Damjan su rođeni u Aziji, gde su odgajani kao hrišćani. Kasnije su postali lekari, odnosno vračevi. Veruje su da su od Boga dobili dar da leče ljude, a kako su ga dobili besplatno, oni ljudima nisu naplaćivali lečenje. Ovi svetitelji se na ikonama i freskama predstavljaju u srednjovekovnoj odeći, sa kovčežićima u kojima su nosili lekove.

Pročitajte još: TEST LIČNOSTI: Otkriva vaše SKRIVENE strahove - ono što ste prvo uočili na fotografiji može reći mnogo o vašoj podsvesti

Kozma i Damjan su bili oprezni u besplatnom lečenju, da se sveti Kozma naljutio na brata što je od neke bolesnice uzeo tri jajeta, a Damjan ih je uzeo kad ga je isceljena žena zaklela Presvetom Trojicom. Po smrti svetitelja, sahranjeni su zajedno u mestu Feremanu, a narod je nastavio da ih priziva u bolesti i nevolji i do danas.

Na današnji dan, prema narodnom verovanju, ne bi trebalo da radimo teške poslove i izlazimo iz kuće pre preke potrebe,

Sveti Vrači se obeležavaju i tokom leta, 14. jula.

Molitva svetim Vračima

Blagodat isceljenja primivši, zdravlje dajete onima koji su bolesni, čudotvorci Kozmo i Damjane, lekari preslavni,vašom posetom pobediste demonske podvale, svet isceljujući čudesima.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas