· · Komentari: 0

U zavisnosti od toga da li pišete RUKOM ili na TASTATURI, u mozgu se dešava nešto NEVEROVATNO

Koliko je pisanje rukom važno?

1637920018_pisanje.jpg
Foto: Pixabay

Prema novim naučnim istraživanjima, veština pisanja je veoma bitna za dečiji razvoj, tvrde stručnjaci.

Pročitajte još: PRODAT čuveni AJNŠTAJNOV RUKOPIS na kome priprema opštu teoriju relativnosti

Neurolozi tvrde da pisanje rukom aktivira područja u mozgu koji nam pomažu da učimo brže i bolje i da deca brže uče da čitaju kada nauče da pišu rukom, ali i bolje  generišu ideje i zadržavaju informacije. Istraživanje je sproveo tim sa Norveškog univerziteta za nauku i tehnologiju, koji sada predlaže da nacionalne smernice moraju da obezbede deci da pohađaju neke časove rukopisa.

Profesorka Audrei van der Mer i njen tim godinama su istraživali prednosti rukopisa. 2017. godine ispitala je moždanu aktivnost 20 učenika, a nedavna studija ispitivala je moždanu aktivnost kod dvanaest tinejdžera i dvanaestoro dece.

EEG je korišćen za praćenje i beleženje aktivnosti moždanih talasa pomoću kapuljače opremljene sa više od 250 elektroda pričvršćenih za spoljnu oblogu. Elektrode su dizajnirane da uzimaju električne impulse koje stvara mozak. Svako ispitivanje trajalo je 45 minuta po osobi, a istraživači su dobijali 500 podataka u sekundi.

Rezultati su pokazali da je mozak i kod tinejdžera i kod dece mnogo aktivniji kada piše rukom nego kada kuca na tastaturi.

- Korišćenje olovke i papira daje mozgu više mesta kako biste sačuvali svoja sećanja - rekla je Van der Mer. Pisanje rukom stvara mnogo više aktivnosti u senzomotornim delovima mozga. Mnoga čula se aktiviraju pritiskom olovke na papir, videvši slova koja pišete i slušajući zvukove koje proizvodite tokom pisanja - dodala je.

- Ova čulna iskustva stvaraju kontakt između različitih delova mozga i "otvaraju" mozak za učenje. Pamtimo i učimo bolje.

Računari i pametni telefoni postali su glavni kod svih generacija, ali mlađa grupa je ceo život provela sa digitalnim uređajima. Prema Američkoj akademiji za psihijatriju dece i adolescencije, deca uzrasta od osam do 12 godina u Americi provode četiri do šest sati na uređajima, dok tinejdžeri provode i do devet sati.

Pročitajte još: KAKO SE PIŠE: Da li je pravilno "BADEMANTIL" ili "BADE MANTIL"?

Većina državnih škola sprovodi učenje na mreži, deca možda provode čak i više vremena od proseka.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.