Oglas
· · Komentari: 0

Večeras se dočekuje Pravoslavna Nova godina: Čuće se trubači, a nebo nad Srbijom goreće od vatrometa

Mali Božić

1673607718_shutterstock_171161777-Srpska-ng-naslovna.jpg
Photo: Shutterstock
Oglas

Julijanska Nova godina, najčešće je poznata u srpskom narodu pod nazivom Srpska Nova godina ili Pravoslavna Nova godina, kod ostalih se još kaže i Stara Nova godina.
Ovaj praznik se slavi 14. januara po gregorijanskom kalendaru, svake godine. Tog datuma je 1. januar po julijanskom kalendaru. Iako nije zvanična Nova godina, ona se slavi u balkanskim zemljama kao što su- Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina (Republika Srpska), Makedonija, pravoslavni delovi Hrvatske.Takođe se slavi u Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Jermeniji, Moldaviji, Gruziji...

Pročitajte još: Rešite nedoumicu: Kako se piše- srpska Nova godina ili Srpska nova godina?

Zanimljivo je i to da tradicija obeležavanja Julijanske Nove godine postoji i u nekim nemačkim kantonima u Švajcarskoj (kao Alter Silvester), kao i u nekim delovima Galske zajednice u Škotskoj (Edinburški Am Bothan). Nesumnjivo da će je obeležiti i mnogi Srbi širom planete.

Foto: Shutterstock

Kako je nastala ova proslava?

Po narodnim običajima, za novu godinu Srbi su se skupljali i igrali narodne igre. Tokom Osmanske vladavine, bilo je zabranjeno proslavljanje i poštovanje srpskih tradicija. U početku novogodišnja skupljanja su bila potajna, da Osmanlije ne bi saznale, ali kako je vreme prolazilo, iz straha sve manje su se održavali, tako da je vremenom ovaj običaj prestao.

Pročitajte još: Sutra je SVETI VASILIJE VELIKI I MALI BOŽIĆ: Veruje se da morate ispoštovati ove običaje ako ne želite da vas prati maler i nesreća

U Rusiji je do 1699. godine korišćen vizantijski kalendar, s početkom godine 1. septembra i brojanjem godina od Postanja. Petar Veliki je zadržao julijanski kalendar, a dekretom je odredio 1. januar kao početak godine i to 1700. godine, koja se do tog trenutka računala kao 7208. Petar u dekretu kaže:

" NJegovom Veličanstvu je poznato da ne samo mnoge evropske hrišćanske zemlje, već i mnoge slovenske nacije koje su u potpunom saglasju sa našom pravoslavnom crkvom broje godine od prvog dana januara."

Foto: Shutterstock

Prema pisanju "Politike" iz 1939, "kalendarska Nova godin je više slavljena u centru Beograda, a pravoslavna je bila "praznik malog čoveka" na periferiji''. Danas, u 2023. slavi se u svim gradovima Srbije, uz nezaobilazne trubače i muzičare, koji će nastupati na trgovima širom naše zemlje.
Javnu proslavu nove pravoslavne godine, organizovala je prva beogradska "Kasina", a sledećih godina pridružile su se sve prestoničke kafane, lokali i bioskopi.

Pročitajte još: Tužna vest: Liza Meri Prisli, ćerka Elvisa Prislija, preminula u 54.godini

Srpska Nova godina ranije se više dočekivala u sopstvenom domu, gde se pripremala svečana trpeza. Služili su se vruća rakija, kuvano vino i krofne.
Na ovaj dan obeležava se i Obrezanje Isusa Hrista i Sveti Vasilije Veliki. Srbi praznik posvećen obrezanju Isusa Hrista nazivaju i Mali Božić, pa se u mnogim krajevima na ovaj dan ponavljaju neki obredi svojstveni praznovanju Hristovog rođenja. U nekim krajevima se na taj dan spaljuju ostaci badnjaka. Kao što se za Božić mesi pogača česnica, za mali Božić se mesi poseban obredni hleb - "vasilica".

Takođe, veruje se, da na ovaj dan u kuću treba uneti neku novu stvar, kupljenu tog dana, kako bi kuća i ukućani tokom cele godine imali napretka. 

BONUS VIDEO: 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas