· · Komentari: 0
ZANIMLJIVO

Više nisu popularna: Deset ZABORAVLJENIH ženskih imena koja su nosile heroine naše istorije

Retko kojoj devojčici bi roditelji danas dali neko od ovih imena.

1630323587_model-1216916_1920.jpg
foto: Piksabej

Postoje imena koja sama po sebi imaju moćno značenje, a postoje i ona koja su jaku simboliku dobila po ženama koje su bile bitne u našoj istoriji, a zvale su se upravo tako.

Iako neka od njih nemaju srpsko poreklo, toliko su se odomaćila u našem narodu, pa su kroz prošlost bila jako popularna.

Pročitajte još: Perfekcionista, avanturista ili paničar: Položaj ruku na VOLANU dok vozite otkriva kakva ste LIČNOST

Ipak, takva imena su danas potisnuta kraćim, modernijim i zvučnijim imenima, i polako nestaju.

Retki su roditelji koji bi u današnje vreme svojoj ćerki dali ime kao što je Delfa, Žanka, Čarna, Mitra.

Delfa 

Delfa je ime grčkog porekla, i ima značenje "mora".

Najznačajnija Srpkinja koja je nosila ovo ime bila je Delfa Ivanić, slikarka i dobrotvorka, koja je zajedno sa Nadeždom Petrović idejni tvorac Kola srpskih sestara.

Žanka

Ovo ime u prevodu znači "božanstvena", a najpoznatija ženska ličnost iz naše istorije koja je nosila ovakvo ime jeste velika srpska glumica Žanka Stokić, poznata po tumačenjima likova iz Nušićevih romana.

foto: Piksabej

Anka 

Anka je ime koje je potisnuto od kraćih varijanti Ana i Anja, a u prevodu znači "milost, zahvalnost".

U srpskoj istoriji poznata je Anka Pomodarka, princeza iz dinastije Obrenović, koja je bila ćerka Jevrema Obrenovića i Tomanije, pisac i organizatorka prvih srpskih salona u svom domu u Beogradu.

Kosara 

Ovo imem koje u svom korenu ima imenicu "kosa", odražava želju roditelja da im ćerka ima lepu i bujnu kosu, jer je vekovima ona jedan od simbola ženstvenosti i ženske lepote.

Ovo ime je posebno i po tome što je jedno od najranije zabeleženih slovenskih ženskih imena, ali se danas jako retko daje bebama.

Čarna 

Čarna je staro ime koje ima moćno značenje - "očaravajuća, crna".

foto: Piksabej

Prodana 

Ovo je staro slavenosrpsko zaštitno ime, a davalo se onom detetu koje je, prema verovanju, od Boga dato kao zamena za starije koje je stradalo.

Roksana 

Roksanda znači "svetla, sjajna - svetlo, zora", i veoma je često ime u srpskim narodnim pesmama.

Poznata Srpkinja sa ovim imenom jeste modna kreatorka Roksanda Ilinčić.

Julka 

Ime Julka je grčkog porekla, i ima značenje "blistava".

Ovo ime nosila je Julka Hlapec Đorđević, jedna od najobrazovanijih žena 20. veka, koja je bila srpska književnica, feministkinja, kritičarka, filozof, prevodilac i intelektualka. Diplomirala je sa samo 24 godine, u Beču 1906.

foto: Piksabej

Mitra ili Dmitra

Ovo ime označava kreativnu, duhovno snažnu, poštenu, nezavisnu ženu koja je sposobna da prebrodi sve poteškoće u životu i da voli čistog srca.

Srpska književnica Mitra Mitrović nosila je ovo ime, a bila je aktivistkinja Ženskog pokreta i osnivač lista Žena danas.

Bisera

Ovo ime znači "svetlucava, dragocena", a upisano je i u kalendar Srpske pravoslavne crkve.

Bisera Vukotić, koja je bila poznata svetska glumica, u Italiji znana kao Olga Bisera, nosila je ovo neobično ime. Rođena je u Mostaru, Fakultet dramskih umetnosti pohađala je u Beogradu, a sa 25 otišla je u Holivud.

Pored nje, poznata je i naša Bisera Veletanlić, džez pevačica i velika zvezda muzičkih festivala sedamdesetih godina.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.