· · Komentari: 0

"ZAGRLJAJ SPASA": Dirljiva priča o bliznakinjama koje su nakon porođaja jedva preživele, a spasio ih je DODIR (FOTO)

Kada su se rodile, bile su teške svega 1 kilogram

1661946361_Foto-Pexels.jpg
Foto: Pexels

Mnogo tih stvari jednostavno nismo radili. Mislili smo da su ta deca previše krhka da bi radila takve stvari, rekao je doktor.

Moć ljubavi nije samo u bajkama! Medicinska sestra je stavila umiruću bebu pored svoje sestre, a njezin zagrljaj je doveo do čuda. 

U medicini u SAD-u se koristila terapija ljudskim dodirom koja je spasila život jednoj tek rođenoj bebi 1995. godine. Kada su se rodile je devojčice bliznakinje, bilo je to 12 nedelja preuranjeno, i imale su po 1 kilogram.

„Medicinske sestre u bolnici su bile jako iskrene i izravno su mi rekle da stvari ne izgledaju dobro, i da će se možda pogoršati za 42-78 sati“, rekao je otac Paul Jackson.

Kada su bliznakinje imale 3 nedelje Brielle, jedna je imala problema  sa disanjem, padao joj je nivo kiseonika, srce joj je pumpalo i poplavila je.

Pročitajte još: Da li znate šta su SLEPE BUBULJICE? Evo kako se izboriti sa ovim neprijateljima na našem LICU

Tada je sestra u bolnici, Gayle Kasparian, pitala roditelje može li probati nešto što nikada nije pokušano.

To je bilo nešto što je promenilo medicinu u SAD-u. Sestra je odlučila staviti jaču bliznakinju, Kyrie, u isti inkubator s Brielle kako bi bile u direktnom dodiru kožom, ono što se popularno naziva „tobolčareva nega“, a poznato je bilo i izvan SAD-a.

Nakon nekoliko sekundi Kyrie je svoju malu ručicu stavila na sestru, ono što su mediji nazvali „zagrljaj spasa.“

Foto: Printscreen/ YouTube - CNN 

Brielino stanje se poboljšalo gotovo odmah

„Kada sam stavila Brielle s njenom sestrom, to je bilo sjajno. Ona ju je odmah umirila. Srce se smirilo i boja se vratila“, rekla je Kasparian.

Uobičajeno je bilo da se blizanci i trojke razdvoje zbog straha od infekcije, ali iskustvo s Kyrie i Brielle pokazalo se kao istorijska prekretnica koja je promenila ovu praksu.

„Mnogo tih stvari jednostavno nismo radili. Mislili smo da su ta deca previše krhka da bi radila takve stvari. Sada to radimo ne samo s 28-nedeljnim bebama, nego i 23, 24, 25 nedelja. Čak i kada su spojeni na respirator za disanje“, rekao je dr. Stuart Weisenberger.

Foto: Printscreen/ YouTube - CNN 

Bliznakinje su odrasle u zdrave i normalne ljude koje upotpunjavaju rečenice jedna drugoj, govore u isto vreme i dele misli.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.