Oglas
· · Komentari: 0

Zelena kometa na nebu prvi put od kamenog doba: U noći između 1. i 2. februara najbliža Zemlji

Nedavno otkrivena zelena kometa prva dva dana februara će biti najbliža Zemlji i proleteće noćnim nebom prvi put posle 50.000 godina

1675254780_shutterstock_2253223519.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Poslednji put je bila vidljiva na noćnom nebu tokom kamenog doba.

Kometa koju su astronomi otkrili 2. marta 2022. pomoću kamere širokog polja Zwicky Transient Facility u opservatoriji Palomar u okrugu San Dijego u Kaliforniji, prema Nasinom tumačenju približila se Suncu 12. januara.

Nazvana „C/2022 E3 (ZTF)“ , ima orbitu oko Sunca koja prolazi kroz spoljne krajeve Sunčevog sistema, zbog čega prevaljuje tako dug put i zbog čega joj je potrebno toliko vremena da ponovo prođe pored Zemlje, navode iz The Planetary Society-u.

Ledeni nebeski objekat biće najbliži Zemlji između 1. i 2. februara, na udaljenosti od oko 42 do 44 miliona kilometara, navodi EarthSky-u.

Čak i tokom ovog prolaska, kometa će i dalje biti na udaljenosti 100 puta većoj od razdaljine Meseca od Zemlje, izračunali su u EarthSky-u.

Kako se kometa približava Zemlji, posmatrači će moći da je vide kao bledozelenu mrlju u blizini sjajne zvezde Polaris, poznate Severnjače. Komete reflektuju različite boje svetlosti zbog njihovog trenutnog položaja u orbiti i hemijskog sastava.

Kada Mesec posle ponoći zađe za stanovnike severne hemisfere, optimalno je vreme za posmatranje komete. Svemirski objekat će biti teže uočljiv za one na južnoj hemisferi.

U zavisnosti od jačine osvetljenosti, „C/2022 E3 (ZTF)“ može biti vidljiva i golim okom na tamnom nebu, ali dvogled ili teleskop će olakšati uočavanje komete.

Kometa se može razlikovati od zvezda po svojim prugastim repovima prašine i naelektrisanih čestica, kao i po sjajnoj zelenoj komi koja je okružuje.

Koma je omotač koji se formira oko komete dok prolazi blizu Sunca, što dovodi do sublimiranja njenog leda ili pretvaranja direktno u gas. Ovo prouzrokuje da kometa izgleda nejasno kada se posmatra kroz teleskope.

Nakon što prođe pored Zemlje, kometa će se približiti Marsu 10. februara, navodi EarthSky.

Ako oblaci ili loše vreme stane na put posmatranju neba, projekat Virtuelni teleskop će podeliti direktan prenos komete na nebu iznad Rima.

BONUS VIDEO

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas