Oglas
· · Komentari: 0

PILATES ILI JOGA: Ovo su razlike i prednosti

Pilates i joga su oblici vežbanja o kojima se u poslednje vreme sve više govori. Postoje njihove različite varijacije, pa svako može da pronađe adekvatne vežbe za sebe.

1703085137_shutterstock_1922146964-1-.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Obe vežbe pozitivno utiču na opšte zdravlje, što dovodi do boljeg kvaliteta života.

Pilates

Pilates je razvio Džozef Pilates na kraju Prvog svetskog rata. Prvenstveno je korišćen kao vid rehabilitacije za ranjene vojnike. Pilates je doneo ovaj metod u Ameriku 1923. godine i proveo je godine usavršavajući svoj pristup.

Pilates može da poveća snagu i izdržljivost mišića, poboljša fleksibilnost i držanje, dovodi do bolje ravnoteže, a takođe pozitivno utiče i na smanjenje bolova u zglobovima. Ova tehnika vežbanja se fokusira na male pokrete koji zahtevaju upotrebu važnih stabilizujućih mišića leđa. Jak je naglasak na započinjanju svake vežbe kontrolisanim dahom, koji pokreće kontrakciju osnovnih mišića. Oprema za pilates je jedinstvena jer se uglavnom koristi samo sopstvena telesna težina za pružanje otpora.

Smatra se da pilates može da bude koristan za one koji boluju od artritisa, urinarne inkontinencije, različitih respiratorna stanja, ali i kod povreda zglobova i bolova u leđima. Kada je reč o jogi, njeno tačno poreklo nije poznato.

Joga

Joga ima korene u šamanizmu, budizmu i drugim istočnjačkim religijama, a misli se da postoji najmanje 3.000 godina. Usredsređena je na pravilno opuštanje, vežbanje, disanje i pozitivno razmišljanje i meditaciju. Svesnost i duboko disanje su ključne karakteristike u praksi joge. Iako postoji mnogo različitih vrsta, držanje različitih poza i proticanje kroz različite serije pokreta je standard u većini časova. Joga se može posmatrati kao oblik fitnesa uma i tela. Kombinuje fizičku aktivnost i svesni fokus, a ovo donosi povećanu svest o dahu i energiji. Pored fizičkih i mentalnih prednosti, poznato je da joga ima pozitivne efekte na medicinska pitanja, uključujući: anksioznost, depresiju, artritis, respiratorna stanja, visok krvni pritisak…

Razlika između pilatesa i joge

Glavna razlika između pilatesa i joge nalazi se u njihovom poreklu. Joga je duhovna praksa, a danas je pretvorena u koncept fitnesa. Suštinski je ona balansirana vežba za celo telo sa mnogo više stojećih položaja, a fokus je na mentalnom nivou. Pilates je način vežbanja koji uključuje celo naše telo i ono je tu da da snagu i stabilnost pri svakom pokretu. Ukoliko pokušavate da nađete idealno rešenje za vas i odaberete između joge i pilatesa, imajte na umu da ako želite da ojačate mišiće, poboljšate držanje i ukupni nivo kondicije i snage pilates bi mogao da bude za vas. Sa druge strane, ako želite da povećate fleksibilnost, da nađete više mira i povezanost uma i tela, joga može da bude pravo rešenje.

Sličnosti joge i pilatesa

Oba načina treninga se fokusiraju na pravilno korišćenje daha tokom vežbanja, i joga i pilates zahtevaju mentalni fokus i mogu pomoći u smanjenju stresa. Takođe se mogu prilagoditi različitim nivoima fitnesa. Postoji mnogo različitih stilova joge, uključujući restorativnu jogu, akro jogu i jogu na stolici. Ključno je pronaći ono što najbolje funkcioniše za vaše telo. Pilates može biti odlična vežba za starije osobe ili one koji se oporavljaju od povreda zbog vežbi sa malim uticajem i suptilnih pokreta. Postoji mnogo oblika pilatesa. Glavna razlika između njih je vrsta opreme koja se koristi.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas