Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ПИЛАТЕС ИЛИ ЈОГА: Ово су разлике и предности

Пилатес и јога су облици вежбања о којима се у последње време све више говори. Постоје њихове различите варијације, па свако може да пронађе адекватне вежбе за себе.

1703085137_shutterstock_1922146964-1-.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Обе вежбе позитивно утичу на опште здравље, што доводи до бољег квалитета живота.

Пилатес

Пилатес је развио Џозеф Пилатес на крају Првог светског рата. Првенствено је коришц́ен као вид рехабилитације за рањене војнике. Пилатес је донео овај метод у Америку 1923. године и провео је године усавршавајуц́и свој приступ.

Пилатес може да повећа снагу и издржљивост мишиц́а, побољша флексибилност и држање, доводи до боље равнотеже, а такође позитивно утиче и на смањење болова у зглобовима. Ова техника вежбања се фокусира на мале покрете који захтевају употребу важних стабилизујуц́их мишиц́а леђа. Јак је нагласак на започињању сваке вежбе контролисаним дахом, који покрец́е контракцију основних мишиц́а. Опрема за пилатес је јединствена јер се углавном користи само сопствена телесна тежина за пружање отпора.

Сматра се да пилатес може да буде користан за оне који болују од артритиса, уринарне инконтиненције, различитих респираторна стања, али и код повреда зглобова и болова у леђима. Када је реч о јоги, њено тачно порекло није познато.

Јога

Јога има корене у шаманизму, будизму и другим источњачким религијама, а мисли се да постоји најмање 3.000 година. Усредсређена је на правилно опуштање, вежбање, дисање и позитивно размишљање и медитацију. Свесност и дубоко дисање су кључне карактеристике у пракси јоге. Иако постоји много различитих врста, држање различитих поза и протицање кроз различите серије покрета је стандард у вец́ини часова. Јога се може посматрати као облик фитнеса ума и тела. Комбинује физичку активност и свесни фокус, а ово доноси повец́ану свест о даху и енергији. Поред физичких и менталних предности, познато је да јога има позитивне ефекте на медицинска питања, укључујуц́и: анксиозност, депресију, артритис, респираторна стања, висок крвни притисак…

Разлика између пилатеса и јоге

Главна разлика између пилатеса и јоге налази се у њиховом пореклу. Јога је духовна пракса, а данас је претворена у концепт фитнеса. Суштински је она балансирана вежба за цело тело са много више стојец́их положаја, а фокус је на менталном нивоу. Пилатес је начин вежбања који укључује цело наше тело и оно је ту да да снагу и стабилност при сваком покрету. Уколико покушавате да нађете идеално решење за вас и одаберете између јоге и пилатеса, имајте на уму да ако желите да ојачате мишиће, побољшате држање и укупни ниво кондиције и снаге пилатес би могао да буде за вас. Са друге стране, ако желите да повец́ате флексибилност, да нађете више мира и повезаност ума и тела, јога може да буде право решење.

Сличности јоге и пилатеса

Оба начина тренинга се фокусирају на правилно коришц́ење даха током вежбања, и јога и пилатес захтевају ментални фокус и могу помоц́и у смањењу стреса. Такође се могу прилагодити различитим нивоима фитнеса. Постоји много различитих стилова јоге, укључујуц́и ресторативну јогу, акро јогу и јогу на столици. Кључно је пронац́и оно што најбоље функционише за ваше тело. Пилатес може бити одлична вежба за старије особе или оне који се опорављају од повреда због вежби са малим утицајем и суптилних покрета. Постоји много облика пилатеса. Главна разлика између њих је врста опреме која се користи.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas