Oglas
· · Komentari: 0

Zašto bi trebalo da više koristimo CIMET? Nekada bio poklon kraljevima, sada široko dostupan

Cimet je bogat antioksidansima i drugim korisnim jedinjenjima, a sada je period kada ga najviše konzumiramo

1666254505_seasoning-g80c16b300_1280.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Cimet je začin koji je cenjen zbog svojih korisnih svojstava hiljadama godina. Pravi se od unutrašnje kore drveta poznatog kao Cinnamomum. Nastaje sečenjem stabljika stabala cimeta, zatim se izvlači unutrašnja kora i uklanjaju drvenasti delovi. Kada se osuši, formira trake koje se uvijaju u rolnice, koje se nazivaju štapići cimeta. Ovi štapići se mogu samleti da bi se formirao prah cimeta. Koristi se još od starog Egipta, a nekada je bio retka vrsta začina i izuzetno vredan, pa se smatrao poklonom za kraljeve.

Korisnost cimeta

Sada je cimet pristupačan i široko dostupan. Nalazi se kao sastojak u raznim namirnicama i receptima. Izrazit miris i ukus cimeta su posledica uljanog dela, koji je veoma visok u jedinjenju cimetaldehida, a naučnici veruju da je ovo jedinjenje odgovorno za većinu moćnih efekata cimeta na zdravlje i metabolizam piše Healthline.

Pročitajte još: Stigle su MANDARINE: Šta sve sadrži mnogima omiljeni citrus?

Obiluje antioksidansima

Antioksidansi štite telo od oksidativnog oštećenja izazvanog slobodnim radikalima, a cimet je pun moćnih antioksidanata, uključujući polifenole.

Može da ima antiinflamatorna svojstva

Upala je neverovatno važna, jer pomaže vašem telu da reaguje na infekcije i popravi oštećenje tkiva. Međutim, upala može da postane problem kada je hronična i usmerena protiv sopstvenih tkiva vašeg tela. Studije pokazuju da ovaj začin i njegovi antioksidansi imaju snažna antiinflamatorna svojstva, prenosi Healthline.

Pročitajte još: Magična KRUŠKA: Evo zašto se ova voćka vekovima koristi u NARODNOJ MEDICINI (RECEPTI)

Pomaže u snižavanju nivoa šećera u krvi

Cimet je dobro poznat po svojim svojstvima snižavanja šećera u krvi. Osim blagotvornog dejstva na insulinsku rezistenciju, cimet bi mogao da snizi šećer u krvi kroz nekoliko drugih mehanizama. Prvo, pokazalo se da cimet smanjuje količinu šećera koja ulazi u vaš krvotok nakon obroka. To radi ometanjem brojnih digestivnih enzima, što usporava razgradnju ugljenih hidrata u vašem digestivnom traktu. Drugo, jedinjenje u cimetu može oponašati efekte insulina kako bi poboljšalo unos šećera u ćelije.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas