Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Зашто би требало да више користимо ЦИМЕТ? Некада био поклон краљевима, сада широко доступан

Цимет је богат антиоксидансима и другим корисним једињењима, а сада је период када га највише конзумирамо

1666254505_seasoning-g80c16b300_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Цимет је зачин који је цењен због својих корисних својстава хиљадама година. Прави се од унутрашње коре дрвета познатог као Циннамомум. Настаје сечењем стабљика стабала цимета, затим се извлачи унутрашња кора и уклањају дрвенасти делови. Када се осуши, формира траке које се увијају у ролнице, које се називају штапићи цимета. Ови штапићи се могу самлети да би се формирао прах цимета. Користи се још од старог Египта, а некада је био ретка врста зачина и изузетно вредан, па се сматрао поклоном за краљеве.

Корисност цимета

Сада је цимет приступачан и широко доступан. Налази се као састојак у разним намирницама и рецептима. Изразит мирис и укус цимета су последица уљаног дела, који је веома висок у једињењу циметалдехида, а научници верују да је ово једињење одговорно за већину моћних ефеката цимета на здравље и метаболизам пише Хеалтхлине.

Прочитајте још: Стигле су МАНДАРИНЕ: Шта све садржи многима омиљени цитрус?

Обилује антиоксидансима

Антиоксиданси штите тело од оксидативног оштећења изазваног слободним радикалима, а цимет је пун моћних антиоксиданата, укључујући полифеноле.

Може да има антиинфламаторна својства

Упала је невероватно важна, јер помаже вашем телу да реагује на инфекције и поправи оштећење ткива. Међутим, упала може да постане проблем када је хронична и усмерена против сопствених ткива вашег тела. Студије показују да овај зачин и његови антиоксиданси имају снажна антиинфламаторна својства, преноси Хеалтхлине.

Прочитајте још: Магична КРУШКА: Ево зашто се ова воћка вековима користи у НАРОДНОЈ МЕДИЦИНИ (РЕЦЕПТИ)

Помаже у снижавању нивоа шећера у крви

Цимет је добро познат по својим својствима снижавања шећера у крви. Осим благотворног дејства на инсулинску резистенцију, цимет би могао да снизи шећер у крви кроз неколико других механизама. Прво, показало се да цимет смањује количину шећера која улази у ваш крвоток након оброка. То ради ометањем бројних дигестивних ензима, што успорава разградњу угљених хидрата у вашем дигестивном тракту. Друго, једињење у цимету може опонашати ефекте инсулина како би побољшало унос шећера у ћелије.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas