Oglas
· · Komentari: 0

Stigle su MANDARINE: Šta sve sadrži mnogima omiljeni citrus?

Vreme je za mandarine! Prvobitno su uzgajane u Aziji, a onda su pronašle put do svih zemalja sveta.

1666081506_mandarin-gd36f09bc5_1280.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Mandarine pripadaju citrusima, a u poređenju sa pomorandžama, mandarine su manje, sadrže više vode i imaju manje kiseline i šećera. Mandarine imaju relativno malo ugljenih hidrata u poređenju sa drugim vrstama voća, ali zbog njihove veličine lako možemo da pojedemo više nego što je preporučeno.

Jedna mandarina manje veličine ( oko 76 g) sadrži 40 kalorija, 0,6 g proteina, 10,1 g ugljenih hidrata i 0,2 g masti. Mandarine su odličan izvor vitamina C, tiamina i folne kiseline.

Pročitajte još: Magična KRUŠKA: Evo zašto se ova voćka vekovima koristi u NARODNOJ MEDICINI (RECEPTI)

Ugljeni hidrati u mandarinama

Većina ugljenih hidrata u mandarinama potiče od prirodnih šećera: fruktoze, glukoze i saharoze. Jedna mala mandarina sadrži 5% vaših potreba za dijetalnim vlaknima. Vlakna u mandarinama, kao i mnogi drugi citrusi, su rastvorljiva, što ih čini korisnim za usporavanje varenja. Rastvorljiva vlakna takođe pomažu u stabilizaciji glukoze u krvi i snižavanju nivoa holesterola. Dobre su i zbog toga jer imaju veoma malo masti, sadrže zanemarljive količine mononezasićenih, polinezasićenih i zasićenih masnih kiselina.

Pročitajte još: Čemu služi VITAMIN A? Ovako utiče na kožu

Vitamini i minerali u mandarinama

Jedna mala mandarina obezbeđuje 34% vašeg dnevnog unosa vitamina C. Takođe ćete da dobijete 10% dnevnog unosa vitamina A. Sadrže i male količine tiamina, vitamina B6 i folata. Takođe imaju male količine minerala, uključujući kalijum, kalcijum, magnezijum i gvožđe.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 


 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas