Oglas
· · Komentari: 0
PROLEĆNA HRANA

Zašto je dobro JESTI MASLAČAK? Ubacite par listova u salatu, jer je u pitanju izuzetno BLAGOTVORNA biljka

Potencijalne zdravstvene prednosti maslačka u vašoj ishrani

1648724258_herbs-g0d169bebd_1280.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Maslačak se pojavljuje preko noći kako bi prekrio savršen zeleni travnjak, li umesto da se borite sa sveprisutnim žutim korovom, unesite ga u kuhinju.

„Maslačak je bilje, a bilje ima mnogo zdravstvenih i nutritivnih prednosti“, kaže dijetetičarka Nensi Gejb.

Zašto bi trebalo da ih dodate ishrani

Nutritivne prednosti maslačka

Maslačak sadrži puno vitamina i minerala u maloj biljci. „On je verovatno najhranljiviji zeleniš koji možete da jedete – nadmašuju čak i kelj ili spanać“, kaže Gejb.

Maslačak je, posebno, odličan izvor vitamina i minerala kao što su:

  • Vitamini A, C i K.
  • Folat.
  • Kalcijum.
  • Kalijum .

Zdravstvene prednosti maslačka

Osim što je prepun hranljivih materija, maslačak sadrži jedinjenja koja mogu pomoći u sprečavanju zdravstvenih problema. Nažalost, naučnici ne poklanjaju veliku pažnju samoniklom bilju. Potrebno je više istraživanja da bi se potvrdilo sve što maslačak može da uradi, primećuje Gejb.

Pročitajte još: POPRAVLJA VID I KONCENTRACIJU: Prednosti jaja sa spanaćem za doručak

„Ipak, neka istraživanja ukazuju na nekoliko prednosti maslačka“, kaže ona.

Obezbedite antioksidante

Maslačak sadrži nekoliko različitih vrsta antioksidanata u korenu, lišću i cvetovima, kaže Gejb. Antioksidansi štite vaše telo od slobodnih radikala — lažnih molekula koji mogu oštetiti ćelije vašeg tela i učiniti da brže starite.

Foto: Piksabej

Smanjite upalu

Hronična upala u telu igra ulogu u dugoj listi ozbiljnih zdravstvenih problema bolesti srca. Jedan od načina da ostanete zdravi je da jedete hranu koja se bori protiv upale . Dodajte maslačak svojoj antiinflamatornoj ishrani: Laboratorijske studije su otkrile da jedinjenja u ovim biljkama mogu smanjiti upalu.

Upravljajte krvnim pritiskom

Maslačak je bogat kalijumom, što ih čini prirodnim diuretikom. Drugim rečima, teraju vas da piškite. Diuretici se često koriste za kontrolu visokog krvnog pritiska.

Pečeni koreni maslačka se koriste u ukusnom napitku sličnom kafi

Kontrolišite šećer u krvi

Maslačak se koristi širom sveta kao prirodan način za kontrolu dijabetesa tipa 2 . Istraživači još uvek istražuju tu vezu, ali studije na životinjama sugerišu da bi jedinjenja u maslačku mogla pomoći u smanjenju nivoa šećera u krvi kod ljudi sa dijabetesom.

Pročitajte još: MED, REN I ŠARGAREPA: Kombinacija koja olakšava disanje, čisti pluća i smiruje kašalj (RECEPT)

Niži holesterol

Smanjenje holesterola je ključni korak ka smanjenju rizika od srčanih oboljenja. Studije na životinjama su otkrile da ekstrakti iz korena i listova maslačka mogu prirodno smanjiti nivo holesterola.

Kako jesti maslačak

„Sjajna stvar kod maslačka je to što je svaki deo biljke jestiv“, kaže Gejb. Ona deli svoje savete za pripremu ove biljke iz slobodnog uzgoja:

Zeleni deo: Listovi maslačka su pomalo gorki, imaju ukus sličan rukoli. Pokušajte da bacite malo svežeg, opranog lišća u salatu. Da biste uklonili gorčinu, možete ih i kuvati, kaže Gejb. 

Potopite listove u hladnu, posoljenu vodu 10 ili 15 minuta, a zatim ih kuvajte u ključaloj vodi dok ne omekšaju (ne više od pet minuta). Završite dinstanjem kuvanog zelja sa malo maslinovog ulja, crnog ili belog luka. Prelijte parmezanom.

Cvetovi: Sunčani cvetovi maslačka daju boju salati. Koristite ih sveže ili osušene da napravite čaj od maslačka. Možete pokušati da ih potopite u ulje ili sirće, predlaže Gejb. Ulje natopljeno maslačkom se takođe može koristiti za pravljenje melema koji je odličan za bolove u mišićima.

Koren: Pečeni koreni maslačka se koriste u ukusnom napitku sličnom kafi. Zamenu za kafu na bazi maslačka možete pronaći u prodavnicama zdrave hrane.

BONUS VIDEO:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas