· · Komentari: 0
VESNICI PROLEĆA

Čarobni MASLAČAK: Isprobajte tinkturu, med i VINO sa brojnim lekovitim svojstvima (RECEPT)

Ova biljka se danas u mnogim krajevima sveta upotrebljava za ishranu i lečenje

1653951786_dandelion-gd00e7ce6a_640.jpg
Foto: Pixabay

Maslačak se smatra korovskom biljkom, a na našim prostorima se može naći gotovo na svim zelenim površinama, pa čak i u parkovima u gradskim oblastima. Ipak, ova biljka se  kao lek prvi put se spominje u zapisima arapskih lekara u desetom i jedanaestom veku. Ova biljka se danas u mnogim krajevima sveta upotrebljava za ishranu i lečenje. Cela biljka je jestiva, i koren, stabljika, listovi i sam cvet, tako da ima puno narodnih recepata na čijem spisku se nalaze neki delovi maslačka.

Tinktura od maslačka

Tinktura od maslačka će vam biti vrlo korisna za vaše zdravlje i borbu protiv bolesti. Neophodno je da obezbedite pola listova sa cvetom i pola korena. Sledeći korak je da obe polovine ubacite u teglu i sipate sa rakijom većeg kvaliteta. Nakon toga, zatvorite teglu i neka ona tako odstoji tri nedelje.

Temperatura bi trebalo da bude sobna i nikako ne izlažite teglu suncu. Tokom te tri nedelje ono što morate da radite jeste da povremeno mućkate teglu. Krajnji proces obuhvata ceđenje kroz gazu, a nakon toga tinkturu sipajte u flašu i držite je na tamnom mestu. Ona se pije od dva do tri puta na dan, a preporučljivo je da pijete oko 30 kapi koje se rastvaraju u čaši sa vodom. Nakon tri meseca korišćenja, potrebno je obavezno napraviti pauzu.

Pročitajte još: Samo održavanje bazena košta kao MANJI STAN U BEOGRADU: Zavirite u dom fudbalera Nemanje Matića i njegove supruge (FOTO)

Maslačkovo vino

Pripremite 6 litara vode, 20 šolja svežih cvetova maslačka, 2500 grama šećera, 2 limuna, 2 pomorandže, 20 grama kvasca i malo grožđa. Cvetove prelijte vrelom vodom, poklopite i ostavite da odstoje 24 sata. Ocedite pa dodajte sok i koru limuna i pomorandže, obavezno neprskane pa šećer.

Kuvajte 10 minuta, procedite, ohladite i umešajte izmrvljeni kvasac. Ostavite u loncu dok se ne pojave mehurići, ulijte u flaše i začepite zatvaračima od mekog belog papira. Pričekajte nekoliko nedelja da fermentacija prestane, u svaku teglu stavite malo grožđa i zatvorite prokuvanim poklopcem. Vino je pitko nakon šest meseci.

Pročitajte još: Radost u domu Lidije Vukićević: NJen naslednik podelio važnu vest (FOTO)

Med maslačka protiv stresa

U novije vreme sve češće se pominje med od maslačka tako da smo se potrudili da nađemo proveren recept za spravljanje istog. Potrebno je da pripremite 500 cvetova maslačka, 4 veća limuna, 1 litar vode i 5 kilograma šećera.

Cvetove stavite u veliku posudu i prelijte sa jednim litrom hladne vode. Limun isecite na kriške i potopite uz cvetove. Ostavite da stoji  najmanje 24 sata. Nakon toga cvetove dobro izgnječite a zatim procedite. Tako proceđenu tečnost lagano zagrevajte i dodajte postepeno šećer. Šećer morate dodati pre nego se tečnost zagreje. Lagano i neprestano mešajte i kuvajte dok se ne zgusne.

Konzumacija ovog meda se preporučuje za detoksikaciju organizma kao i za smanjenje stresa.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.