Oglas
· · Komentari: 0
NAUČNICA

Melemi CARICE Zoje stari HILJADU godina prvi put objavljeni na SRPSKOM

Većina ruskih knjeginja i carica je dobro poznavala recepte narodne medicine - posebno eliksire lepote i mladosti. Među lepim krunisanim glavama izdvajala se Zoja-Evpraksija - prva žena u Evropi koja je napisala naučni medicinski traktat.

FreakzFun2.PNG
Lepa i mudra Foto: Youtube/ screenshot Freaky Fun
Oglas

Evpraksija je bila unuka ruskog kneza Vladimira Monomaha. Još od malena pametnu kneginjicu je fascinirala magija travarstva. Evpraksija je proučavala lekovito bilje u Kijevo-Pečerskoj lavri, koja je u to vreme bila čuvena zbog legendarnih monaha-lekara Antonja, Agapita i Pimena.

Pročitajte još: Svinjska mast leči ginekološke probleme i bronhitis, a mi vam otkrivamo TAJNE RECEPTE

Evpraksija je rođena 1108. godine u porodici kneza Mstislava Vladimirovića. Sa 13 godina Evpraksija je postala nevesta Aleksija Komnina, sina vizantijskog cara. Posle venčanja  izabrala je ime Zoja, što znači "život". Ruskinja je bila toliko vešta u travarstvu da su je vizantijski lekari proglasili vračarom.

Izuzetna žena Foto: Youtube / screenshot Freky Fun
Izabrala je ime Zoja - "život", a u Vizantiji su je smatrali vračarom!

Početkom prošlog veka u biblioteci Firence pronađen je tajanstveni rukopis sa receptima drevnih eliksira i čudotvornih lekova. Ovaj srednjovekovni manuskript je izazvao pravu senzaciju: naučnici su došli do zaključka da je autorka knjige unuka ruskog kneza Vladimira Monomaha, vizantijska carica Zoja Evpraksija.

Maska za lepotu
U rukopisu ima dosta recepata ne samo za zdravlje nego i za lepotu. Na primer, za podmlađivanje kože Zoja savetuje napraviti melem od isitnjenog semena rotkve, gorkog badema i starog vina. A protiv bora, po mišljenju carice, efikasno deluje krema od dinje i krep đumbira: "Isitni u prah suve korice dinje i krep đumbir. Rastvori ovu smesu u maloj količini vina i stavi melem na lice. Kasnije isperi lice sa brašnom od sočiva".
Lečila je bolesti srca i davala je lokalnu anesteziju prilikom hirurškog zahvata!

Knjigu Zoje "Melemi" sada smatraju medicinskom enciklopedijom, u kojoj je autorka sistematizovala sva napredna znanja svog veka. Efikasnost mnogih recepata plemenite travarke potvrđuju i savremeni naučnici. Za vizantijsku caricu nije predstavljalo problem da napravi lek protiv bolesti srca ili sredstvo za opštu i lokalnu anesteziju tokom hirurškog zahvata. U njenom manuskriptu postoje saveti čak i "za lečenje samrtnika".

Pročitajte još: Dosad NEPOZNATE činjenice o Vladimiru Putinu: Dan počinje u bazenu, a kad mu je teško koristi POSEBNU NAMIRNICU

Vidarka Foto: Youtube / screenshot Freky Fun


Dobrodeja je nadimak koji su joj dali Rusi. To je prevod sa grčkog njenog pravog imena - Evpraksija, ali u isto vreme i životni kredo prve ruske žene naučnice.

Rusi su je od milošte zvali Dobrodeja.

"Melemi carice Zoje" stari hiljadu godina prvi put su objavljeni na srpskom jeziku u magazinu "Ruskog travara".

Pročitajte još: Lekovita pečurka AGARIKUS topi kilograme i ubrazava metabolizam

Saveti Zoje Dobrodeje:

  • Ako te boli glava i suze TI oči, izgnječi aloe i šafran, pomešaj ih sa žumancetom i sirćetom. Utrljaj ovaj melem između očiju.
  • Protiv bolesti pluća i iskašljavanja krvi veoma dobro sredstvo je seme mirođije. Isitni ga i uzimaj sa medom.
  • Sirup od soka jabuke, dunje, nara, kiselog grožđa, kruške i ruže poboljšava rad jetre i srca, sprečava mučninu, povećava apetit i veseli dušu.
  • Ako imaš kašalj - skuvaj kašu od ječma, dodaj med i beli biber i konzumiraj. Ili ispeci crni luk na žaru i uzimaj.
  • Majoran pomaže kod bolesti bubrega, podstiče na mokrenje i zaustavlja grčeve u stomaku. Sok majorana takođe poboljšava vid.
  • Za bolesnu jetru postoji čudotvoran lek. Stavi origano u lonac sa vodom i kuvaj dok ne ostane samo trećina napitka. Konzumiraj sa medom pa ćeš biti iznenađen rezultatom.
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas