· · Komentari: 0
ZDRAVE ŽIVOTNE NAVIKE

Da li pijete DOVOLJNO VODE? Evo prvih znakova kojima vam telo poručuje da je dehidrirano...

Svakoga dana neophodno je uneti najmanje dva litra vode, ali možda vašem telu treba i više od toga...

1621463562_Depositphotos_11205603_s-2019.jpg
Foto: Depositphotos

Dehidratacija organizma može biti uzrok brojnih zdravstvenih tegoba, ali i komplikovanijih bolesti. Iako je svaki organizam individua za sebe, bez uneta dva litra tečnost na dnevnom nivou ne treba da tonemo u san.

Voda je prirodna hidratantna krema za kožu

Pročitajte još: Ove magične reči vam mogu promeniti život

Donosimo vam spisak nekih od najčešćih pokazatelja da vaše telo vapi za vodom.

1. Češće ste gladni. Osobe koje unose dovoljno tečnosti u telo duže vreme se osećaju sitima. Tako, ukoliko ste često gladni i stalno biste nešto grickali, dodatna čaša vode mogla bi vam pomoći.

Pročitajte još: Vreme je za MLADI LUK: Star je hiljadama godina, a sva LEKOVITOST "leži" u njegovom ZELENOM delu

2. Imate glavobolje. Dehidracija može podstaći pojavu glavobolja i migrena. Ako vas glavobolje često muče, moguće je da ne pijete dovoljno vode. 

Iako ste se možda naspavali, ako niste popili dovoljno vode osećaćete se tromo i umorno
Osećate žeđ
Iako se može činiti očitim, žeđ je prvi prirodni znak tela da treba da popijete dodatnu vodu i to je znak da postoji određeni stepen dehidratacije. Kada dođe do dehidratacije, dolazi do veće koncentracije elektrolita zbog čega se javlja žeđ.

3. Imate zatvor. Ukoliko ne unosite dovoljno tečnosti u telo, možete imati problema sa zatvorom. Voda pomaže u celom probavnom procesu, uključujući i pražnjenje creva.

Pročitajte još: Tajna stara 5.000 godina: Par kapi i bićete zdravi cele godine 

4. Koža vam je suva. Voda je prirodna hidratantna krema za kožu. Ako primetite da vam je koža suva, pokušajte piti više vode jer će to pomoći u hidrataciji kože.

Pročitajte još: Čaj od nane za lečenje akni? Bogat je antioksidansima i bori se protiv bakterijskih infekcija

5. Osećate se tromo. Iako ste se možda naspavali, ako niste popili dovoljno vode osećaćete se tromo i umorno. Nedostatak vode mogu pojačati zbunjenost i umor, a smanjiti pažnju.

6. Promena boje urina. Normalna boja urina je bledo žuta. Ako se boja promeni i postane tamno žuta, to je znak da treba da popijete još vode.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.