· · Komentari: 1
Zdravlje

Imunitet je prioritet!

Imunski sistem je kompleksan odbrambeni sistem vašeg organizma čije se optimalno funkcionisanje zasniva na adekvatnoj interakciji svih njegovih komponenti.

1604651973_0430-blueberries-5.jpg
Foto: Promo

Prirodni imunski sistem predstavlja prvu liniju odbrane vašeg organizma i ima ključnu ulogu u sprečavanju nastanka različitih infekcija kao i oštećenja tkiva. Ukoliko prirodni imunitet nije dovoljno efikasan u eliminaciji infekcije i sprečavanju nastanka bolesti, tada se u vašem organizmu aktivira visokospecifični adaptivni imunitet koji će završiti uklanjanje infekcije i obezbediti vraćanje organizma u ravnotežu.

Foto: Promo

Kao i sve ćelije organizma, tako i ćelije imunskog sistema (makrofagi, neutrofili, limfociti itd.) zahtevaju energiju i mnoge druge važne molekule, jer tokom prelaska iz mirujućeg u aktivno stanje, u kojem se organizam bori protiv infekcije, ove ćelije podležu različitim metaboličkim promenama sve u cilju najefikasnijeg delovanja.

Za normalno funkcionisanje imunskog sistema neophodno je kontinuirano obezbediti vašem organizmu sve adekvatne resurse, kako u pogledu količine, tako i u pogledu samog sastava (vitamina, minerala, amino kiselina i oligoelemenata). Takođe, važna karika za efikasnu odbranu organizma su i komensalni mikroorganizmi, prisutni na koži, sluzokoži, digestivnom i urogenitalnom traktu. Interakcija mikroorganizama i organizma domaćina (vašeg organizma) je veoma kompleksna, započinje odmah na rođenju i prisutna je tokom celog života u normalnim fiziološkim uslovima.

Imajući u vidu sve faktore rizika koji su prisutni u savremenom načinu života (stres, neadekvatna ishrana, smanjena fizička aktivnost, pušenje, itd.) jasno je da oni skupa, intezivno i negativno utiču na stanje vašeg imuniteta. Stoga je organiznu neophodno obezbediti dovoljnu količinu nutrijenata kako promenom u ishrani, tako i korišćenjem adekvatnih dodataka ishrani, čime će se obezbediti normalno funkcionisanje vašeg imunskog sistema. Preparat Bio Uno Imuno, direct, doprinosi normanoj funkciji imunog sistema.

Foto: Promo

Sastav preparata je baziran tako da u organizam unosite sve potrebne vitamine, minerale i amino kiseline važne za normalno funkcionisanje imunog sistema, uz to smanjuje umor i iscrpljenost i štiti ćelije od oksidativnog stresa.

  • Borovnica, kolokvijalno poznata i kao super hrana za jačanje imuniteta, spada u bobičasto voće koje sadrži mnogo hranljivih sastojaka, a čija je kalorijska vrednost niska. Borovnica sadrži veliki broj imunološki značajnih komponenti pri čemu se po količini najviše ističu: vitamin C, vitamin K, različita vlakna, magnezijum, anticijani, itd. Smatra se da borovnice poseduju jedan od najvećih antioksidativnih potencijala u poređenju sa ostalim voćem i povrćem.
  • L-glutamin je jedan od osnovnih izvora “goriva” za različite imunske ćelije, uključujući bela krvna zrnca, kao i određene ćelije crevnog trakta. Pozitivan efekat L-glutamina na oporavak, jačanje organizma i održavanje imuniteta na adekvatnom nivou dokazan je velikim brojem naučnih studija i za njega se slobodno može reći da predstavlja jedan od najbitnijih imunonutrijenata, koji kao dodatak ishrani, izuzetno pomaže oporavku kod imunokompromitovanih osoba.
  • Cink je važan metal koji je potreban za rast i opstanak organizma a u samom telu se nalazi u jako malim količinama - tragovima. Cink utiče na više aspekata imunskog sistema.
  • Selen je esencijalni mikronutrijent koji ima značajnu ulogu u velikom broju fizioloških procesa, uključujući i imunski odgovor.
  • Magnezijum je neophodan za normalan san i funkcionisanje nervnog sistema uopšte, takođe u posebnoj je vezi sa imunskim sistemom tako što utiče pozitivno na smanjenje inflamatornih procesa u organizmu.
  • Osnovna funkcija vitamina D u organizmu je održavanje homeostaze kalcijuma i metabolizma kosti. Pored ove važne uloge, vitamin D ima značajnu ulogu u održavanju normalne funkcije imunskih ćelija. U naučnoj literaturi je pokazano da je deficijencija vitamina D usko povezana sa povećanom osetljivošću organizma na infekciju, te je unos vitamina D veoma značajan u sprečavanju nastanka infekcije i održavanju normalnog imunskog odgovora.
  • Vitamin C je esencijalni mikronutrijent sa mnogobrojnim funkcijama od kojih je funkcija u antioksidativnoj zaštiti jedna od najznačajnijih. Vitamin C pozitivno utiče na imunitet, održavajući normalnu funkciju različitih ćelija prirodnog i adaptivnog imuniteta.
  • Adekvatan unos vitamina B kompleksa je važan za normalno funkcionisanje imunskog i nervnog sistema, kao i za njihovu interakciju.
  • Vitamin A je uključen u razvoj imunskog sistema i ima regulatornu ulogu u ćelijskom imunitetu.
  • Vitamin E pospešuje imunski odgovor i pruža zaštitu od nekih zaraznih bolesti. Suplementacija vitamina E ima značajnu ulogu u održavanju spremnosti organizma da reaguje na prisustvo patogena i da poboljša njegovu eliminaciju ukoliko do infekcije dođe.

Bioklinikin preparat Bio Uno Immuno, direct, potražite u apotekama i Lilly drogerijama ili poručite na www.bioclinica.rs.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.