Oglas
· · Komentari: 0

Kako da preživite dan kada ste neispavani? Pet korisnih saveta stručnjaka

Niste dovoljno spavali tokom noći i osećate se iscrpljeno? Ovakav osećaj sutradan može da bude jako neprijatan jer ipak morate da "krenete u dan"

1670337865_shutterstock_2141298833.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

San je povezan sa skoro svakom važnom telesnom funkcijom - utiče na naš imuni sistem i naš apetit, naše hormone stresa i metabolizam, naš krvni pritisak i kardiovaskularni sistem. Čak i jedna noć lošeg sna može izazvati širok spektar zdravstvenih efekata.

Većini nas je potrebno između sedam i osam sati sna tokom noći da bismo se sutradan osećali budno i zdravo. Ali iz bilo kog razloga, to nije uvek moguće. Najbolji način za borbu protiv nedostatka sna je - naravno, spavanje. Nema bržeg rešenja, ali postoji pregršt saveta i trikova koji mogu da učine dan podnošljivijim.

Nemojte se opterećivati time

Ovo je lakše reći nego učiniti, ali je korisno da se ne fiksirate na činjenicu da ste lišeni sna. Kada Fiona Barvik, direktorka zdravstvenog programa za spavanje i cirkadijalni režim, nema dovoljno sna, ona podseća sebe da ne brine o tome jer zna da će njeno telo učiniti sve što je potrebno da se vrati na pravi put.

Pročitajte još: Ishrana na poslu: Najveće greške koje pravimo dok jedemo u kancelariji

Izložite se svetlu

Barvik takođe kaže da se izloži jakom svetlu ujutru. Naš ciklus spavanja i buđenja u velikoj meri zavisi od svetlosti - dnevno svetlo šalje signal našem mozgu da je vreme da ustanemo i budemo aktivni, dok tama šalje znak da je skoro vreme za spavanje. Izlaganje svetlu kada se prvi put probudite „suzbija melatonin, koji povećava budnost i podiže raspoloženje“, rekla je Barvik za Huff Post. Takođe će pomoći da vaš cirkadijalni ritam bude pod kontrolom, što bi trebalo da vam pomogne da spavate čvršće noću.

Popijte malo kofeina (ne previše)

Možda izgleda očigledno, ali da, kafa pomaže.

- To je zato što kofein blokira adenozin, hemikaliju u našem telu koja povećava potrebu za snom. Kao rezultat toga, kofein čini da se osećamo manje pospano i poboljšava učenje i donošenje odluka ako ste lišeni sna - kaže dr Andrei Zinchuk, doktor medicine spavanja sa Jejla za Huff Post. Ali, iako je možda primamljivo da nastavite da ispijate kafu, važno je da vodite računa o tome koliko kofeina konzumirate.

Pročitajte još: RAZBIJAMO MITOVE: Evo kako i u koje vreme zaista treba da pijete vodu (VODIČ)

Odmorite se

Kratko spavanje može poboljšati budnost, pospanost, pamćenje i sposobnost vežbanja. Sa druge strane, duže podnevno spavanje zapravo može da naruši kognitivne funkcije i potencijalno oteža obavljanje zadataka.

Idite u šetnju

Čak i desetominuta šetnja može značajno da smanji stres, podigne raspoloženje i poveća budnost, pokazuju istraživanja.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas