Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како да преживите дан када сте неиспавани? Пет корисних савета стручњака

Нисте довољно спавали током ноћи и осећате се исцрпљено? Овакав осећај сутрадан може да буде јако непријатан јер ипак морате да "кренете у дан"

1670337865_shutterstock_2141298833.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Сан је повезан са скоро сваком важном телесном функцијом - утиче на наш имуни систем и наш апетит, наше хормоне стреса и метаболизам, наш крвни притисак и кардиоваскуларни систем. Чак и једна ноц́ лошег сна може изазвати широк спектар здравствених ефеката.

Вец́ини нас је потребно између седам и осам сати сна током ноц́и да бисмо се сутрадан осец́али будно и здраво. Али из било ког разлога, то није увек могуц́е. Најбољи начин за борбу против недостатка сна је - наравно, спавање. Нема бржег решења, али постоји прегршт савета и трикова који могу да учине дан подношљивијим.

Немојте се оптерец́ивати тиме

Ово је лакше рец́и него учинити, али је корисно да се не фиксирате на чињеницу да сте лишени сна. Када Фиона Барвик, директорка здравственог програма за спавање и циркадијални режим, нема довољно сна, она подсец́а себе да не брине о томе јер зна да ц́е њено тело учинити све што је потребно да се врати на прави пут.

Прочитајте још: Исхрана на послу: Највеће грешке које правимо док једемо у канцеларији

Изложите се светлу

Барвик такође каже да се изложи јаком светлу ујутру. Наш циклус спавања и буђења у великој мери зависи од светлости - дневно светло шаље сигнал нашем мозгу да је време да устанемо и будемо активни, док тама шаље знак да је скоро време за спавање. Излагање светлу када се први пут пробудите „сузбија мелатонин, који повец́ава будност и подиже расположење“, рекла је Барвик за Хуфф Пост. Такође ц́е помоц́и да ваш циркадијални ритам буде под контролом, што би требало да вам помогне да спавате чвршц́е ноц́у.

Попијте мало кофеина (не превише)

Можда изгледа очигледно, али да, кафа помаже.

- То је зато што кофеин блокира аденозин, хемикалију у нашем телу која повец́ава потребу за сном. Као резултат тога, кофеин чини да се осец́амо мање поспано и побољшава учење и доношење одлука ако сте лишени сна - каже др Андреи Зинцхук, доктор медицине спавања са Јејла за Хуфф Пост. Али, иако је можда примамљиво да наставите да испијате кафу, важно је да водите рачуна о томе колико кофеина конзумирате.

Прочитајте још: РАЗБИЈАМО МИТОВЕ: Ево како и у које време заиста треба да пијете воду (ВОДИЧ)

Одморите се

Кратко спавање може побољшати будност, поспаност, памц́ење и способност вежбања. Са друге стране, дуже подневно спавање заправо може да наруши когнитивне функције и потенцијално отежа обављање задатака.

Идите у шетњу

Чак и десетоминута шетња може значајно да смањи стрес, подигне расположење и повећа будност, показују истраживања.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas