Oglas
· · Komentari: 0
ZUBI

Koliko proteza može da reši ortodontski problem kod dece i zašto više nije bauk?

Nekada je nošenje proteza bila prava noćna mora za mališane, koji su radije birali da skrivaju zube umesto da otkrivaju "metalni" osmeh.

1614695153_Depositphotos_393901256_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

I vrlo brzo su odustajali od terapije za koju su im govorili da im je potrebna ako žele da imaju zdrave i lepe "jedinice" i "dvojke", ali i da im vilica ne bude kriva. Danas se čini da svako drugo dete nosi taj aparatić za ispravljanje nepravilnosti, kao da je odjednom postao ne samo prihvatljiv, već i moderan.

Pročitajte još: Izgled PALCA otkriva kakvi ste u vezi, a evo šta vam LINIJA LJUBAVI pokazuje (VIDEO)

Zašto je proteza ponekad stvarno nužna za zdravlje i dugovečnost zuba, koji simptomi su signal roditeljima da njihova deca imaju ortodontski problem, šta ga uzrokuje, kako se primenjuje terapija i koliko je efikasna, govori dr Milica Milutinović Ćirić, specijalista ortopedije vilica.

Prvi put se kod zubara ide sa tri godine!
Uloga mlečnih zuba
Prerani gubitak mlečnih zuba i upražnjavanje pomenutih pogrešnih navika mogu da dovedu do pojave malokluzije kod dece - problema sa položajem zuba i pravilnim odnosom vilica, odnosno zagrižajem, a u ovom periodu se to lako rešava.

Kod stomatologa bi trebalo da odu deca starosti tri-četiri godine, jer tada može da se stekne uvid u stanje mlečnih zuba, da se izbegne njihovo prerano vađenje, kao i da se uoči postojanje eventualnih loših navika kao što su sisanje prsta, cucle varalice, tiskanje jezika i slično.

Najraniji odlazak oslobađa decu straha

Čak i da deca nemaju probleme sa zubima, već u trećoj-četvrtoj godini je dobro da ih ponekad roditelji odvedu kod stomatologa i navikavaju na posete, jer se na taj način oslobađaju potencijalnog straha koji može da bude dominantan u kasnijem dobu - ističe stomatolog.

Pročitajte još: Izgled PALCA otkriva kakvi ste u vezi, a evo šta vam LINIJA LJUBAVI pokazuje (VIDEO)

Koji su jasni pokazatelji da dete ima ortodontski problem koji zahteva intervenciju u vidu proteze i kada se on najčešće manifestuje?

Živopisne proteze Foto: Depozit

Pročitajte još: Kako da smirite UZNEMIRENO DETE? 9 saveta koji mogu da pomognu

Šarene proteze
Mobilne proteze se sada rade u mnogo živopisnijim bojama, na primer, sa slikama omiljenih junaka, pa ih mališani sa zadovoljstvom nose. Saradnja dece je presudna u uspehu nošenja proteze, ali i redovne kontrole.

Predškolskoj deci, koja još uvek nemaju stalne zube, roditelji mogu da primete da spavaju otvorenih usta, jedu isključivo meku hranu i izbegavaju žvakanje, da guraju jezik između prednjih zuba kada gutaju hranu ili da nepravilno izgovaraju pojedine glasove.

Da li dete jede samo meku hranu, spava otvorenih usta, nepravilno izgovara glasove, gura jezik između prednjih zuba?

- To je signal da je možda ortodontski problem u najavi, mada je još uvek rano za klasične ortodontske aparate - kaže Milutinović Ćirić.

U ovom periodu treba preventivno delovati na navike deteta kako problemi ne bi eskalirali. Roditelji bi možda mogli da odvedu dete kod ortodonta i eventualno dobiju neki od preventivnih aparata za odvikavanje od loših navika. Kasnije, kada krenu da niču stalni zubi, lako je uočiti i nepravilan položaj vilica, i tada je već vreme da se krene sa klasičnom ortodontskom terapijom aktivnim ili funkcionalnim aparatima - mobilnim protezama za decu.

Pročitajte još: Psiholog Marina Vicković kaže da ako dete radi OVU stvar roditelj mora da se

- Najčešći etiološki faktori za razvoj nepravilnosti u položaju zuba su genetika, loše navike i prerano vađenje mlečnih zubića. Na genetske faktore ne možemo da utičemo. Možemo zato preventivno da delujemo na uklanjanje loših navika kod dece putem preventivnih i interceptivnih aparata, kao i na održavanje zdravih zuba i prevenciju preranog vađenja mlečnih.


Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUK

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas