· · Komentari: 0
ZUBI

Doktor Mandinić: Dečiji zubi se čuvaju na 5 načina, a najvažnija je dužina pranja

Poznato je da deca (a i pojedini odrasli) imaju strah od stomatologa, a zube peru nevoljno, neredovno i neadekvatno.

1619528578_Depositphotos_66325745_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Roditelje mahom to previše ne zabrinjava, jer se vode parolom da je reč o mlečnim zubima koje će svakako naslediti stalni, pa će se o njihovom zdravlju "propisno" brinuti.

Pročitajte još: "RECIKLIRAJTE" samog sebe - uz pomoć AUTOFAGIJE vratite vreme unazad

Dr Mandinić Foto: Privatana arhiva

Međutim, to je velika greška koja može da ostavi teže izlečive posledice na dečje zube i vilicu.

Kod dece je uvek bolje sprečiti nego lečiti.

Da je, naročito kod najmlađih, bolje sprečiti nego kasnije dugotrajno lečiti, potvrđuje prof. dr Zoran Mandinić, specijalista preventivne i dečje stomatologije sa Klinike za dečju i preventivnu stomatologiju, Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu:

U kom uzrastu bi deca trebalo da počnu da peru zube?

Zubi se održavaju na pet načina i svaki je važan

- Sa održavanjem oralne higijene treba započeti odmah po rođenju kada bi majke, tada još bezube zubne lukove novorođenčeta, trebalo da nakon svakog podoja prebrišu sterilnom gazom ili silikonskim naprstkom - kaže dr Mandinić.

Prvi zub
Sa pranjem zuba se započinje čim nikne prvi mlečni (oko šestog meseca), mada se dešava da iznikne i ranije. Preporuka je da se i jedan iznikao mlečni zub četka četkicom predviđenom za taj uzrast i pastom za zube sa fluoridima.

Za uspešno održavanje oralne higijene neophodno je zadovoljiti pet faktora, a to su: tehnika održavanja, sredstva za održavanje oralne higijene, učestalost, redovnost i dužina trajanja četkanja.

Pročitajte još: Ukoliko ste ALERGIČNI nabavite neke od OVIH biljaka! Pomoći će vam da više ne KIJATE i normalno dišete! (FOTO)

- Od svih njih najvažniji je dužina četkanja zuba, jer i sa nepravilnom tehnikom održavanja oralne higijene, ukoliko je dužina četkanja adekvatna, uklonićemo više dentalnog plaka u odnosu na "kratko" četkanje pravilnom tehnikom. Kada je reč o učestalosti pranja, preporuka je da to radimo posle svakog obroka - ističe dr Mandinić.

Foto: Depozit

Ne bismo smeli da propustimo prvo jutarnje četkanje i pranje zuba pred spavanje. Motivacija pacijenta je od izuzetnog značaja, a postiže se prvom posetom dečjem stomatologu, kroz njegov individualno-zdravstveno-vaspitni rad, prvenstveno sa roditeljem.

Pročitajte još: U proleće jedite što više ZELJA: Mnogo vitamina i malo kalorija

Kakvu pastu?
Roditeljima se savetuje da uvek biraju pastu sa fluoridima u koncentraciji od 1000 ppmF, za uzrast od nicanja prvog mlečnog zuba do šeste godine života deteta. Razlika je u tome što bi količina istisnute paste za uzrast od nicanja prvog mlečnog zuba do druge godine trebalo da bude veličine zrna pirinča, a od druge do šeste kao zrno graška.
Što manje i mekše četkice!

- Za manju decu se savetuje da glava četkice bude što manja, a telo, odnosno drška, što masivnija radi lakše manipulacije u malim ustima deteta. Istovremeno, savetuje se da tvrdoća vlakana, i kod manuelnih i električnih četkica, bude mekana - "soft" - napominje Mandinić.

Pročitajte još: Dobra za srčane bolesti, ali i sreću u životu. Koliko crne ČOKOLADE treba jesti?

Roditelji najviše greše u neadekvatnoj ishrani. U najranijem periodu po rođenju, važno je obratiti pažnju na dojenje, naročito na noćne podoje, koji se savetuju samo do nicanja prvog mlečnog zuba, a dnevni do prve godine života, uz izbegavanje bočice sa cuclom i prelazak na ishranu uz pomoć kašičice i čaše nakon dojenja.

Humano mleko bogato je mlečnim šećerom-laktozom i izaziva cirkularni karijes.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.