Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Колико сати спавања нам је заиста потребно? Сан је од суштинског значаја за бројне процесе у телу

Знамо да је сан неопходан за здравље. Међутим, када постанемо превише заузети, сан је једна од првих ствари која ће бити занемарена или жртвована

1669983354_shutterstock_1931621699.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Спавање је основа за добро здравље

Док спавамо наше тело остаје активно. За то време, тело обнавља мишиће које сте истрошили током дана и уклања токсине у мозгу који се акумулирају док сте будни. Од суштинског је значаја за очување ваших успомена, а помаже нам и да регулишемо емоције.

Мањак сна током само једне ноћи може да повећа ваш емоционални одговор на негативна осећања за 60%. Недостатак сна чак може да утиче на способност тела да регулише основне функције као што су контрола апетита, имуни систем, метаболизам и телесна тежина.

Прочитајте још: Пет начина да избаците вишак воде из организма: Ови симптоми могу да буду кључни

На крају, сан игра виталну улогу у одржавању вашег циркадијалног ритма или унутрашњег сата. Унутрашњи биолошки сат ради по приближно 24-часовном распореду који контролише циклус спавања и буђења. Није само важно да добијете довољно сна сваке ноћи, већ је важно и да добијете квалитетан сан. Ипак, не постоји нешто што дефинише квалитет сна. Може да се одреди по томе колико вам је потребно да заспите, колико често се будите током ноћи, колико се осећате одморно следећег дана и колико времена проводите у различитим фазама сна, пише Хеалтхлине.

Процењује се да око једна трећине одраслих и две трећине средњошколаца не спава довољно сваке ноц́и.

  • Старије особе (65+): 7–8 сати
  • Одрасли (18–64 године): 7–9 сати
  • Тинејџери (14–17 година): 8–10 сати
  • Школска деца (6–13 година): 9–11 сати
  • Предшколци (3-5 година): 10-13 сати (укључујући дремке)
  • Мала деца (1-2 године): 11-14 сати (укључујући дремке)
  • Бебе (4-12 месеци): 12-15 сати (укључујући дремке)
  • Новорођенчад (0-3 месеца): 14-17 сати

Генетски склоп

Ваша генетика је одлучујући фактор у томе колико вам је сати сна потребно ноћу. Неке генетске мутације могу утицати на то колико дуго треба да спавате, у које доба дана више волите да спавате. На пример, онима са једном специфичном генетском мутацијом потребно је само око 6 сати, док је људима без ње у просеку потребно око 8 сати. Међутим, ваш генетски састав није нешто што можете променити, и не постоји практичан начин да сазнате да ли носите неку од ових мутација. Стога је од суштинског значаја да обратите пажњу на то како се осећате да бисте утврдили да ли добијате праву количину сна.

Прочитајте још: Није само зачин: Чај од ЛОВОРОВОГ ЛИСТА поможе код кашља

Квалитет сна

Квалитет вашег сна такође може утицати на то колико вам је потребно сна. Ако вам је квалитет сна лош, можда ћете открити да се и даље осећате уморно након што сте имали количину сна која се сматра довољном. Студије су откриле да су кратко трајање сна и лош квалитет сна одговорни за многе штетне ефекте у вези са спавањем. Стога, није важно само да се фокусирате на дуго спавање, већ и на квалитетно спавање.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas